avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Echipamente de protecție
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Echipamente de protecție

Buna ziua, as dori sa stiu daca ești trimis la muncă (tăiat de spini în acest caz pe marginea drumului) fără echipament de protecție există vreun temei legal de a sesiza ITM-ul?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:12, 1 Februarie 2019
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
Pentru neasigurarea EIP se pot aplica angajatorului de catre inspectorii de munca din cadrul ITM sanctiuni contraventionale,
-art. 39 (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei încălcarea dispoziţiilor art.13 lit. b), c), p) şi r).
-art. 41 Sancţiunile contravenţionale prevăzute la art. 39 alin. (2)-(9) şi art. 40 se aplică angajatorilor.
HG nr. 1048 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a EIP mentioneaza:
-art. 10 (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care
asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii,
repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa
se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! contravaloarea echipamentului de lucru se suporta ... unni unni Buna ziua! Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta de angajat sau de angajator? Multumesc! (vezi toată discuția)
Echipamentul de protecție alexandruionvasile alexandruionvasile Care este baza legală? Știu că se acordă gratuit de către angajator. Este valabil și în mediul civil și în mediul militar? Vă mulțumesc ... (vezi toată discuția)
Tratamentul financiar-contabil al echipamentelor de lucru kireinasrl kireinasrl Buna ziua, As dori sa stiu care este tratamentul financiar-contabil al echipamentelor de lucru ( salopete, tricouri, etc.). La plecarea angajatului ce se ... (vezi toată discuția)