avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune parti sociale

UN SRL cu doi asociati roman 40% si neamt de origine roamna 60%.Asociatul neamt doreste sa se retraga din societate iar drepturile care i se cuvin(societatea fiind pe profit de multi ani,avand mijloace fixe-masini)doreste sa-l lase asociatului roamn?
Care este procedura,se face contract de cesiune parti sociale la valoarea lor nominala?
Poate sa lase la dispozitia asociatului roamn toate bunurile ,inclusiv profitul nerepartizat (asociatului roamn i s-au distribuit dividente de-a lungul timpului,asociatu neamt nu) lasand tot in profit nerepartizat).
Care sunt actele,impozitele ce trebuie intocmite?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:13, 1 Februarie 2019
Acolo in ceea ce ati scris este incorecta afirmatia "asociatului roman i s-au distribuit dividente de-a lungul timpului iar asociatului neamt nu". Din moment ce a fost aprobata anual hotarare a adunarii generale a asociatilor de repartizare a profitului ca dividende, nu se putea ca la unul sa i se distribuie si la altul nu. Ori la ambii, ori la niciunul. In cel mai rau caz, se poate sa nu incasese unul din ei dar asta doar din vointa lui. adica da scris ca lasa la dispozitia firmei dividendele care i se cuvin. Si asta doar pe urmatorii trei ani, caci daca depaseste, chiar daca el nu scrie nimic, oricum le pierde caci se prescriu si ele raman ca venit al firmei.
Se face contract de cesiune parti sociale la valoarea lor nominala sau mai mare, la notar apoi se inregistreaza si la registrul comertului.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Va multumesc pentru raspuns.De fapt asociatul neamt prin decizie scrisa dividentele ce i se cuveneau le-a cedat asociatului roman,acesta platind impozitele pe intreaga suma ridicata.
In mare m-am lamurit dar totusi nu am inteles,partile sociale conform actului constitutiv sunt 800 lei(partea asociatului care iasa din societate).Dupa ce primeste aceasta suma,restul bunurilor din firma,banilor,profitul nerepartizat poat ramane asociatului roman si daca da care este procedura?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Daca la data cesionarii este sold in contul 117 din balanta care reprezinta profit din anii precedenti ramas nereparizat, atunci orice repartizare ulterioara revine doar catre asociatul care este in acte la data adunatii generale a asociatilor cand se va lua aceasta hotarare.
Se face contract de cesiune parti sociale la valoarea lor nominala dar si la una mai mare care poate de fapt sa cuprinda toate acele valori in bani de care cel care vinde nu va mai putea sa beneficieze iar cel ce cumpara isi poate recupera acei bani ulterior din firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare dividende dupa cesionare parti sociale Ruks18 Ruks18 Reformulez,poate ma ajuta cineva, pls :) Daca un asociat cedeaza partile sale sociale celuilalt, acesta devenind asociat unic va proceda la distribuirea de ... (vezi toată discuția)
Dividende ASOCIAT ASOCIAT buna ziua, care e baza de drept, potrivit careia vechiul asociat(unic), care a cesionat p.s., poate solicita de la actualii asociati, repartizarea si ... (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)