Buna seara,
cum sa procedez in situatia de mai jos:
- am primit oferta de despagubire pentruo dauna totala si am facut cererea de despagubire, pe 21.11.2018
- dosarul a mai stat la aprobat (fiind suma mare 40.000 Ron) si a ajuns la departamentu financiar pe 14.01.2019
- pe 15.01.2019 a fost intors dosarul (chiar daca era aprobat si eu semnasem cererea de despagubire pe suma propusa de ei cf DAT) si azi ma trezesc ca in loc de bani cu o notificare ca nu mai primesc 75% din valoarea evaluata ci o suma cu 10000 Ron mai mica :(.
ARTICOLUL 24 din Norma ASF nr. 20/2017 prevede
Avarierea sau distrugerea vehiculului
(1) În cazul daunelor la vehicule despăgubirea are în vedere acoperirea costurilor privind:
a) readucerea la starea anterioară producerii accidentului; sau
b) acoperirea diferenţei dintre valoarea de piaţă calculată conform prezentei norme şi valoarea epavei, în cazul daunei totale economice.
(2) Valoarea epav vigoare a actelor normative mentionate. ei se determină în urma evaluării prin licitaţie utilizând sisteme de evaluare specializate; în cazul în care nu se poate obţine o valoare a epavei prin licitaţie, aceasta se poate determina şi prin expertiză tehnică, cu acceptul persoanei păgubite.
Inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 132/2017 si a Normelor ASF nr. 20/2017 valoarea epavei era considerata ca fiind egala cu 25% din valoarea autoturismului la data accidentului..Presupun ca accidentul de circulatie s-a produs dupa intrarea in vigoare a actelor normative mentionate. In acest caz asiguratorul a aplicat normele vechi conform carora epava este evaluata asa cum aratat mai inainte, iar epava ramane pagubitului.
ing. Ioan Ciobanu