avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... actul aditional de micsorare de salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

actul aditional de micsorare de salar

am primit un act aditional prin care conveneam cu firma la care lucrez sa-mi micsoreze salariul de pe cartea de munca.
azi am discutat cu juristul,motivul fiind criza mondiala si faptul ca ei au incercat prin mai multe operatiuni scaderea cheltuielilor si in cele din urma au ajuns si la salarii,lucru cu care nu am fost de acord?l
ar putea sa-mi schimbe cumva locul de munca sau locatie bazandu-se pe alte chestii?
am avut 2 sanctiuni scrise la adresa mea cu ceva timp in urma?
Cel mai recent răspuns: georgika , utilizator 18:55, 11 Decembrie 2009
Daca nu veti fi de acord cu micsorarea salariului, ar putea desfiinta locul de munca potrivit art.65 al 1 CM.Se practica metoda asta.
Nu aveti de ce sa semnati un act aditional de miscorare a salariului. Nu este legal sa va ceara asa ceva.
Intr-adevar multi angajtori in aceste cazuri desfiinteaza locul de munca.
Sfatul meu este sa nu semnati, dar alegerea este a dvs.
nikol.ilea a scris:

Nu aveti de ce sa semnati un act aditional de miscorare a salariului. Nu este legal sa va ceara asa ceva.
Intr-adevar multi angajtori in aceste cazuri desfiinteaza locul de munca.
Sfatul meu este sa nu semnati, dar alegerea este a dvs.

Nu este normal si nu este cinstit sa se scada remuneratia in timp ce volumul de munca ramane acelasi. Dar devine legal cand angajatul isi pune semnatura pe actul aditional.
Noi (firma de confectii) am avut un caz al unei doamne care a venit de la o alta firma cu un nivel mare de salarizare. Dupa jumatate de an in care a avut luna si referatul de sanctionare pentru defectele produse, am avut doua optiuni: ori trecerea la un nivel inferior de salarizare (corespunzator operatiilor pe care ea era capabila sa le faca) ori desfacerea contractului de munca pentru necorespundere profesionala. Am facut adresa la ITM Bacau si ni s-a raspuns ca micsorarea salariului este legala atata timp cat modificarea se face respectand prevederile art. 41 din Codul muncii
art. 41 (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai cu acordul partilor.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: [...] e) salariul [...]
As avea si eu o intrebare, poate ma puteti ajuta, dar inainte de toate vreau sa mentionez ca nu prea stiu eu multe desprecodul muncii sau chestii de genul asta,..,tocmai de.asta apelez la sfaturile dumneavoastra!
Am primit si eu un act aditional de micsorare de salariu....am semnat deoarece imi era teama sanu-mi opreasca din salariu(avand in vedere ca s-au hotarat sa ne dea salariul 1 data pe luna) ,deci ajung sa iau doar 500 RON pe luna!!
Ni s-a spus ca pana la 600 RON/luna o sa ni se dea un fel de prima lunar, 100RON ,ca sa ajungem la minimul pe economie...dar de unde sa am eu siguranta ca asa o sa se intample?? din ce am citit eu aici pe forum se pare ca este legal chestia cu micsorarea salariului ,din cauza crizei,...ce pot eu sa fac in cazul in care nu o sa iau deact 500RON / luna?! Pot sa fac reclamatie ceva?!???
Si ma mai nelamureste ceva....actul aditional este un fel de contract?!? care inlocuieste cartea demunca?!?
O eventuala reducere a salariului argumentata de criza (desi eu nu cred in totalitate) se poate face cu acordul ambelor parti si pentru o perioada limitata cum ar fi de exemplu perioada de trecere a crizei, care poate fi anticipata functie de obiectul de activitate si cerintele pietei. Ca sa faci o reducere a salariului pe o perioda nedefinita sub pretextul crizei nu este este altceva decat o noua forma de a plati cat mai putin munca salariatilor.
De retinut ca salariul nu poate fi redus sub salariul minim pe economie coroborat cu coeficientii minimi de ierarhizare din art 41 CCMN.

Alte discuții în legătură

Salariul minim? Gabriela Dirtu Gabriela Dirtu Sotul meu este angajatul unei firme din Ploiesti care se ocupa cu transportul de persoane. Dispecer. Luna asta cand a cerut o adeverinta de salariu a constatat ... (vezi toată discuția)
Micsorare salariu ileanaB ileanaB Buna seara , Firma la care lucrez la angajare ( 2008 ) am semnat contractul individual de munca cu salariu brut de 1384.00 Ron + bonuri de masa si 21 zile ... (vezi toată discuția)
Micsorarea salariului fara stirea salariatului alin13c alin13c Buna ziua, Vineri am aflat ca eu de 2 luni am salariul micsorat la minim pe economie, de la 2500 la 785 net, fara acordul meu si fara a semna act aditional. ... (vezi toată discuția)