Buna ziua!As dori si eu o informație dacă se poate.Problema mea sta in felul urmator,mi a decedat bunicul prima data,(nu a avut loc succesiune),din casatoria bunicilor au rezultat 3 fii,unul dintre fii ă decedat(tatăl meu) in urma cu 20 de ani,era căsătorit cu mama mea de vreo 2-3 ani,pe urma a murit bunica(Nu s a facut succesiune),cei doi unchi rămași în viață vor sa împartă amandoi mostenirea.Ce riscuri au? Am vreun drept(fiind singurul nepot al lor)?Ce ar trebui sa fac? Mentionez ca bunica are vreo 3 4 ani de când a murit.
De împărțit este o casa si vreo 6 hectare de pământ,actele sunt la ei.As dori sa ii chem in instanta.In cazul in care ei ar fi facut succesiunea fara sa fiu anuntat,ar trebui sa raspunda penal din cate stiu.
Mergi urgent si cere un extras CF pentru locatiile respective, apoi mergi la un avocat sa te indrume pentru a te adresa instantei. Nu ii lasa pe unchi sa stea "in aer"... trece timpul si se poate prescrie.... Din cate stiu eu, succesiunea se poate face in maxim 1 an ca sa nu platesti taxe mari... dupa aia nu mai stiu.
Mergi si scoate un extras CF. Spune-ne apoi ce demersuri te-au sfatuit avocatii sa faci. Suntem interesati si cum au rezolvat altii problemele nu doar ce probleme au unii si altii. Succes total iti doresc.
Pentru a beneficia de drepturile dvs., ii puteti chema in judecata pentru a dezbate succesiunea si pentru a face partajul.
Daca au obtinut certificatul de mostenitor fara sa va anunte, trebuie sa formulati cerere de chemare in judecat prin care sa solicitati anularea acestuia. Toate aceste cereri pot fi facute in cadrul unei singure actiuni.
Dumneavoastra veniti la mostenire prin reprezentare, ceea ce inseamna ca aveti toate drepturile tatalui dvs.
Nu exista un termen pentru dezbaterea succesiunii, aceasta se poate face oricand cu conditia ca succesiunea sa fi fost acceptata in termenul prevazut de lege.
Daca tatal dvs. a decedat acum 20 de ani, atunci se aplica prevederile vechiului Cod civil si termenul de acceptare a succesiunii este de 6 luni.
Adresati-va unui avocat pentru a va redacta actiunea si a va reprezenta in instanta, intrucat singur nu aveti cum sa castigati un asemenea proces.
Am fost la un avocat,am fost înștiințat sa ma duc la primăria respectivă sa cer anexa 24 prin care voi primi copii pentru actele necesare deschiderii procesului.Trebuie să achit onorariul 1500 de lei, după care in termen de 10 zile trebuie sa plătesc 5% din valoarea totală a bunurilor care sunt de împărțit,după care trebuie sa achit cate 1000 de lei pentru expertiza casei si a pământului.Avocatul mi a spus că am 100% câștig de cauză.
Dezbaterea succesiunii, în urma decesului unei persoane se poate face oricând, întrucât legea nu impune un termen limită în acest sens. Însă, Codul fiscal prevede un termen de maxim 2 ani în care moștenitorii pot solicita dezbaterea succesiunii fără a plăti și impozit către stat.
Cât despre faptul că avocatul v-a spus că o să câştigaţi sută la sută , nici un avocat care se respectă nu poate garanta aşa ceva.