avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ipoteca imobiliara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ipoteca imobiliara

Ce documente trebuiesc intocmite de asociatia de proprietari, ca sa putem institui o ipoteca imobiliara pentru un proprietar restantier, a carui apartament a fost executat silit de o banca si apartamentul a fost scos la licitatie.
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 19:23, 11 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 80. din Legea 196/2018
(1) Asociația de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari.

(2) De asemenea, pentru aceleași creanțe, asociația de proprietari beneficiază de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele și celelalte spații proprietăți individuale amplasate în condominiul respectiv. Privilegiul vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate.

(3) Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate.

(4) Președintele asociației de proprietari are obligația radierii ipotecii imobiliare, legale, în termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorată cu titlul de restanță a fost plătită de către proprietar.

(5) Pentru nerespectarea termenului prevăzut la alin. (4), președintele asociației de proprietari răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse proprietarului.

(6) Operațiunile de publicitate imobiliară privitoare la ipoteca imobiliară legală și privilegiul general mobiliar prevăzute la alin. (1) și (2) sunt scutite de tarif sau taxă de timbru.
Practică judiciară (1)

(7) Executorii judecătorești sunt obligați să înștiințeze în scris, potrivit prevederilor art. 666 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările ulterioare, asociația de proprietari cu privire la termenele de intervenție și la posibilitatea intervenției în cursul executării silite pornite de un creditor împotriva debitorului, proprietar în condominiul în care este constituită respectiva asociație de proprietari.
Am fost la Oficiul de Cadastru de care apartinem si raspunsul a fost ca "nu s-au mai intalnit cu asemenea situatii si nu stiu ce sa faca". Asociatia a primit instiintare in scris de la executor cu privire la data licitatiei imobilului, (peste 2 saptamani), dar nu era consemnat nici un comentariu legat de restantele cu care este incarcat imobilul. Asociatia mai poate institui ipoteca imobiliara sau sa o comunicam executorului. Va multumesc!

Eelly a scris:

Ce documente trebuiesc intocmite de asociatia de proprietari, ca sa putem institui o ipoteca imobiliara pentru un proprietar restantier, a carui apartament a fost executat silit de o banca si apartamentul a fost scos la licitatie.

Un apartament din cadrul asociatei de proprietari va fi vandut de banca prin executor bancar.
Eu am gasit diferiti cumparatori de-a lungul timpului si banca a acceptat in sfarsit o oferta. Executorul m-a anuntat azi ca desi imi spunea mereu ca da primim banii inscrisi ca privilegiul conform vechii legii 230/2018 astazi legea 196/2018 ne plaseaza cu Ipoteca imobiliara pe locul 2 dupa banca ca o simpla ipoteca si acestea se iau in ordinea inscrierii.Prin urmare 0 lei ca doar pretul de vanzare este mult mai mic decat creditul dat in 2008.Pot doar contesta planul de distribuire a banilor si se blocheaza toti banii inclusiv ai executorului sau sa anulez oferta(cumparatorul face ce zic eu)
Exista cineva care si-a luat banii dupa contestarea planului de distribuire? Daca da imi puteti da un numar de dosar?
Eu am avut doar situatia in care a fost vandut un partament de lichidator si ne-am luat banii inaintea bancii desi a contestat banca.

Alte sfaturi??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua sunt președinte a unei asociații de proprietari ... Laura Cristina (Lala Laura Cristina (Lala Bună ziua sunt președinte a unei asociații de proprietari și am o problema cu doi proprietari nu își plătesc fonduri nici apa adică nimic din ce se ... (vezi toată discuția)
Inscriere in cartea funciara paulica_67 paulica_67 Conform legii 196/2019 presedintele asociatiei poate inscrie in cartea funciara datoria unui proprietar catre asociatie mai veche de trei luni. Cand am i ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ca nou președinte de asociatie mă confrunt cu o problema ... ReluPR ReluPR Buna ziua!Ca nou președinte de asociatie mă confrunt cu o problema stufoasă (printre altele).O garsonieră vândută prin executor figurează cu plata la zi ... (vezi toată discuția)