Situatia: Nepotii l-au adus pe bunicul lor, in varsta de 89 de ani, de la tara, sa locuiasca impreuna cu ei, pentru a-i face batranetea mai usoara. Intre timp, batranul a inceput sa dea semne de dementa.
In cazul in care psihiatrul va constata lipsa de discernamant al batranului, ce va implica acest lucru? - De exemplu, mai are voie bunicul sa semneze pentru primirea pensiei? Banuiesc ca nu va avea voie sa isi vanda proprietatile pe care le detine la tara?
Cine va putea sa actioneze in locul lui si care ar fi procedura pentru aceasta? Ce obligatii si ce drepturi va avea acea persoana?
Va trebui o expertiza la INML? Daca da ... cat timp e valabil rezultatul expertizei? (In cazul in care rezultatul este ca are discernamant, am inteles ca certificatul respectiv e valabil cca. 20-30 de zile. E la fel si in cazul lipsei de discernamant sau, in acest caz, se elibereaza un certificat pe perioada nedeterminata?)
Lipsa discernământului la momentul încheierii contractului reprezintă o cauză de nulitate absolută, deoarece presupune lipsa unei voinţe conştiente a persoanei care încheie un act juridic.
Se poate aprecia că în lipsa discernământului nu se poate exprima un consimţământ valabil, neexistând reprezentarea conştientă asupra naturii convenţiei încheiate şi a consecinţelor acesteia, a scopului imediat şi a celui mediat, iar nevalabilitatea consimţământului atrage nulitatea absolută a convenţiei.
Poate nu m-am exprimat suficient de clar, asa ca as dori sa clarific: intrebarea mea nu se refera la vreo actiune din trecut ci ... la cum vor fi afectate de lipsa de discernamant eventualele actiuni viitoare.
Inteleg ca, din cauza lipsei de discernamant, nu va putea sa semneze vreun contract. Dar ... va putea sa faca altcineva (de exemplu nepotul) lucrul acesta? Si, daca da, atunci in ce conditii?
Discernământ
madrov
O persoană de 80ani vrea să vândă o cameră a imobilului în care locuieste.
Cumpărătorul solicită un document medical din care să reiasă că ... (vezi toată discuția)