avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu probleme

Buna ziua,
Ma numesc Catalin si din 2011 ma confrunt cu o problema legata de o mostenire. In anul 2011 a murit fratele bunicului meu si de pe urma lui au ramas doua imobile (un apartament si un teren), mostenitori sunt bunicul meu si doi nepoti dupa un alt frate al decedatului. Din anul 2011 pana in anul 2015 am incercat sa dezbatem mostenirea la notar,dar din pacate unul dintre nepoti (nepoata) a spus ca nu este interesata de aceasta mostenire si nu vrea sa mearga la notar si sa ne descurcam cum putem.In 2015 am decis sa mergem in instanta pentru dezbaterea succesiunii, nici in instanta nepoata nu s-a prezentat,iar in lipsa ei judecatorul a decis ca nepoata sa primeasca 25% din mostenire, fratele ei 25% iar bunicul meu 50%. Intre timp in anul 2015 a decedat si bunicul meu,iar in urma decesului cota de 50% din masa succesorala i-a revenit mamei, care a decedat in anul 2017. Dupa decesul mamei am mostenit eu, fratele meu si tatal nostru cota de 50% din masa succesorala ramasa de la unchiul nostru( fratele bunicului).

In momentul de fata noi trei (tata, eu si fratele) detinem 50% din apartament si teren iar cei doi nepoti 50% noi trei si nepotul vrem sa vindem terenul si apartamentul,dar nepoata care detine 25% nu vrea sa ia legatura cu noi si nici nu o intereseaza de aceasta mostenire.La ultima discutie pe care a avut-o cu fratele ei, ea a spus ca nu este interesata de mostenire si nici nu vrea sa mearga la notar sa renunte la mostenire sau sa faca cuiva o procura. Aceasta nepoata este plecata in Italia si nici fratele ei nu poate da de ea.

Cum putem sa facem sau ce ar trebui sa facem pentru a vinde bunurile imobile. In momentul de fata am discutat cu mai multi avocati, dar toti ne-au trimis la executor, iar executorul ne trimite la avocat.
Cel mai recent răspuns: Catalin.Ionescu , utilizator 19:40, 6 Februarie 2019
Buna ziua,
realizati o evaluare a bunurilor, ocazie cu care evaluatorul sa va precizeze cat reprezinta in bani cota de 25% a rudei dezinteresate. Daca rezulta o suma pe care sa o puteti plati inainte de vanzarea bunurilor, mergeti la executor si somati-o sa vina sa isi ridice banii sau sa indice un cont sa i se vireze suma. Dupa care, dvs si ceilalti vindeti .
Sau mergeti in instanta si promovati un partaj judiciar in care solicitati sa vi se atribuie dvs si celorlalti care sunt de acord cu vanzarea bunurile, iar nepoatei sa i se stabileasca o sulta pe care urmeza sa i-o platiti.
Daca se poate executa ceva trebuie mers la executor.
Daca nu aveti ce executa ( adica nu aveti un titlu executoriu ) trebuie sa va judecati.

Practic aici este toata treaba.

Ce aveti de pus in executare silit?
Sau de ce executorul zice ca nu poate executa silit?

Ati platit avocatii sau ati discutat asa 2-3 minute gratis?
Avocatii iau bani pe consultatia juridica ca sa stea sa discute si sa analizeze actele si sa fi consultat mai multi avocati cam am indoieli ca i-ati fi platit.
Cert este ca un executor daca are ce executa pune in executare si ei cam stiu cand se poate executa silit in cele mai multe cazuri.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna ziua,
Din pacate nu dispunem de sume asa de mari incat sa-i platim cota.


Va multumesc pentru raspuns.
Intradevar nu am platit nici un avocat sau nici o consultanta, deoarece nu am nevoie de o consultanta am nevoie de un avocat care sa se ocupe de caz, am vorbit doar cu prieteni sau cunoscuti si probabil nu au timp sa se ocupe de caz sau nu au vrut. In urma proceselor pe care le-am avut am si o sentinta definitvia prin care nepoata este obligata sa ne plateasca suma de 4000 de Ron, bineinteles ca voi merge la un executor pentru aceasta suma. Plus ca eu sunt singurul care a avut si are cheltuieli cu aceste doua propietati. Eu am platit intretinerea la apartament de cand am hotararea definitiva, eu am facut curatenie pe acel teren deoarece vecinii doreau sa ne faca reclamatie pentru ca era foarte multa mizerie.
Consultatia juridica este importanta deoarece avocatul doar asa isi poate face o viziune completa sau aproape completa daca mai exista si necunoscute ( de ex, daca ar depinde de martorii partii adverse, etc) asupra cazului si ceea ce este de facut in concret.
Sunt si avocati care pot cere o suma de bani pur si simplu si sa nu mai conteze dar de regula se impune consultatia juridica.

Daca datorati bani probabil ca nu veti rezolva nimic daca nu puteti achita sau asa ar parea sa fie...
In functie de situatie puteti cere si bani pentru administrarea proprietatii.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Mostenire pe cale judecatoreasca Catalin_Ionescu10 Catalin_Ionescu10 Buna ziua, Din 2013 incerc sa rezolv problema unei mostenire ramasa dupa urma unchiului meu.Vreau sa precizez ca eu m-am ocupat de acte si nu eu sunt ... (vezi toată discuția)
Se va imparti casa noastra cand vom face succesiunea? Angelynna82 Angelynna82 Buna seara, Mama mea a construit o casa in anul 1988, pana in 2001 nu a avut niciun act care sa edifice pe ea ca proprietar. In 2001 i-a fost eliberat ... (vezi toată discuția)
Fostul soț a decedat înainte de a face partajul. nu avem copii, dacă succesorii lui nu fac nimic în vederea succesiunii în termen de 7 luni pot obține proprietatea? Vic2018 Vic2018 Buna ziua, fostul meu sot a decedat in oct 2018, chiar daca eram divortati din iunie 2017, partajul nu a fost facut. Impreuna posedam un apartament, cota 50% ... (vezi toată discuția)