avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fostul soț a decedat înainte de a face partajul. Nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fostul soț a decedat înainte de a face partajul. Nu avem copii, dacă succesorii lui nu fac nimic în vederea succesiunii în termen de 7 luni pot obține proprietatea?

Buna ziua, fostul meu sot a decedat in oct 2018, chiar daca eram divortati din iunie 2017, partajul nu a fost facut.
Impreuna posedam un apartament, cota 50% + 50%, neavand copii, singuri lui mostenitori sunt parintii si fratii.
Daca succesorii lui nu se activeaza in nici un fel pt sucesiune in termen de 7 luni, pot eu, ca proprietar majoritar initia actiune pt a obtine si partea lui de proprietate?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 17:41, 20 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu.
Majoritar? Dvs aveti tot jumatate, la fel ca si mostenitorii sotului.
Nu stiu la ce va referiti cu cele 7 luni.
Ii despagubiti eventual. termenul de acceptare a succesiunii e de un an, cele 7 luni nu stiu de unde vin. Daca au acceptat deja mostenirea, asteptati degeaba acel an... Mergeti la un avocat, discutati si despre cotele de contributie.
Mi s-a spus ca "DACA" in termen de X luni, mostenitorii lui nu accepta sau nu fac nimic legat de succesiune, luand in considerare faptul ca in posesia acelui imobil am intrat printr-un contract de intertinere al bunicii mele materne, decedata cand inca eram casatoriti, ar axista o procedura legala pt a obtine intrega proprietate asupra acelui imobil.
Exista asa ceva in legislatia romana?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Vic2018 a scris:

Mi s-a spus ca "DACA" in termen de X luni, mostenitorii lui nu accepta sau nu fac nimic legat de succesiune, luand in considerare faptul ca in posesia acelui imobil am intrat printr-un contract de intertinere al bunicii mele materne, decedata cand inca eram casatoriti, ar axista o procedura legala pt a obtine intrega proprietate asupra acelui imobil.
Exista asa ceva in legislatia romana?

Este vorba de prezumția de renunțare la succesiune, daca succesibilii nu ai facut nici un act de acceptare expresă sau tacită in termen de 1 an de la deces.
Acceptare expresă, înseamnă declarație data la notar. Acceptare tacită înseamnă folosință bunurilor, precum și acte de administrare sau conservare a bunurilor. Gen: au achitat taxe cu privire la imobil, au dat cu mătura, au renovat, au găsit etc etc etc.
După cum spuneam mai sus...Este doar o prezumție. Ceea ce înseamnă că poate fi răsturnată prin orice mijloc de probă.
Din perspectiva dvs, despărțită fiind de soțul dvs si neavând contact cu rudele acestuia este cam greu de dovedit ca moștenitorii nu au făcut nici un act de acceptare tacită vreodata.
Tocmai pentru că aceasta chestiune este extrem de relativă (oricand poate veni o ruda a sotului dvs cu o astfel de dovada privind conservarea sau folosință bunului), în practică nimeni nu își pierde dreptul la moștenire din acest motiv.
Doamna, nu mai sunteti casatoriti, si daca trece un an, dv. nu preluati mostenirea.

Alte discuții în legătură

Procedura succesiune in instanta gabriela_ruta@yahoo.com gabriela_ruta@yahoo.com Buna seara. Tatal meu a decedat inaintea bunicului pt care se face succesiunea. Matusa-mea a deschis deja un proces in instanta. Am inteles ca in acest ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici si tata... mariana serban mariana serban Buna seara,am o mare problema si sper sa gasesc aici un raspuns...Tatal meu a decedat si casa in care locuia a fost a parintilor sai ,decedati acum 12 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire eu1983 eu1983 Buna ziua , Va prezint urmatoarea situatie pt care doresc o simpla recomandare : Bunicul meu a fost proprietar pe cateva terenuri , el fiind decedat acum ... (vezi toată discuția)