Vic2018 a scris:
Mi s-a spus ca "DACA" in termen de X luni, mostenitorii lui nu accepta sau nu fac nimic legat de succesiune, luand in considerare faptul ca in posesia acelui imobil am intrat printr-un contract de intertinere al bunicii mele materne, decedata cand inca eram casatoriti, ar axista o procedura legala pt a obtine intrega proprietate asupra acelui imobil.
Exista asa ceva in legislatia romana?
Este vorba de prezumția de renunțare la succesiune, daca succesibilii nu ai facut nici un act de acceptare expresă sau tacită in termen de 1 an de la deces.
Acceptare expresă, înseamnă declarație data la notar. Acceptare tacită înseamnă folosință bunurilor, precum și acte de administrare sau conservare a bunurilor. Gen: au achitat taxe cu privire la imobil, au dat cu mătura, au renovat, au găsit etc etc etc.
După cum spuneam mai sus...Este doar o prezumție. Ceea ce înseamnă că poate fi răsturnată prin orice mijloc de probă.
Din perspectiva dvs, despărțită fiind de soțul dvs si neavând contact cu rudele acestuia este cam greu de dovedit ca moștenitorii nu au făcut nici un act de acceptare tacită vreodata.
Tocmai pentru că aceasta chestiune este extrem de relativă (oricand poate veni o ruda a sotului dvs cu o astfel de dovada privind conservarea sau folosință bunului), în practică nimeni nu își pierde dreptul la moștenire din acest motiv.