Fostul soț a decedat înainte de a face partajul. Nu avem copii, dacă succesorii lui nu fac nimic în vederea succesiunii în termen de 7 luni pot obține proprietatea?
Buna ziua, fostul meu sot a decedat in oct 2018, chiar daca eram divortati din iunie 2017, partajul nu a fost facut.
Impreuna posedam un apartament, cota 50% + 50%, neavand copii, singuri lui mostenitori sunt parintii si fratii.
Daca succesorii lui nu se activeaza in nici un fel pt sucesiune in termen de 7 luni, pot eu, ca proprietar majoritar initia actiune pt a obtine si partea lui de proprietate?
GermanAlex
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dupa 10, 20 sau chiar 30 ani de posesie va fi al dumneavoastra prin uzucapiune daca nici un al mostenitor nu apare. Cautati legea cu uzucapiunea si cititi-o ca sa intelegeti conditiile.
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dvs. rămâneți cu ceea ce (ați spus că) aveați (50% din ap) de pe vremea când nu era nimeni decedat.
Pe fostul soț decedat dvs. nu îl moșteniți pentru că erați divorțați la data decesului acestuia (dvs. nu sunteți soție supraviețuitoare, nu sunteți văduvă, ci divorțată).
Averea defunctului (50% din ap. + alte bunuri ale sale) va fi moștenită de părinții și frații acestuia.
Dvs. puteți promova o acțiune pentru a obține ceea ce vreți („pt a obține și partea lui de proprietate”). Dar partea aceasta nu o veți obține pe gratis.
Puteți promova o acțiune de partaj, în contradictoriu cu moștenitorii defunctului, în cadrul căreia să solicitați atribuitea ap. către dvs. Asta înseamnă cu plata unei sulte către moștenitorii fostului soț (reprezentând contravaloarea a 50% din ap.).
Sau vindeți ap. si împărțiți banii conform cotelor. (50 % dvs. și 50 % părinții și frații).
Am luat cota de 50% a dvs. pentru că așa ați spus că aveți. („posedăm un apartament cota 50% + 50%”). Dar după cum bine știm, cota de 50%-50% a soților este doar o prezumție, împotriva căreia se poate face dovada contrară.
Trecerea timpului în speța aceasta nu prea vă ajută. Pentru că ultim moștenitor este comuna, orașul, muncipiul.
Mai bine vă înțelegeți cu foștii socri și cumnații! Și preferabil cu ajutorul unui avocat. Pentru că orice pai pe foc pe care-l puneți s-ar putea să vă coste în final mai mult decât consultanța.
Va multumesc mult pt raspunsuri, dar as dori mai multe detalii legat de ceea ce ati precizat mai sus "Averea defunctului (50% din ap. + alte bunuri ale sale) va fi moștenită de părinții și frații acestuia. " tin sa subliniez ca partajul nu a fost facut, si inafara acelui imobil, mai exista bunuri facute impreuna in timpul casniciei.
Va expun situatia mea exacta: eu sunt din jud DJ, fostul meu sot din jud MM, in Dj bunica mea materna ne-a facut un contract de intretinere prin care in urma decesului ei, am devenit proprietari, subliniez ca noi nu am contribuit in nici un fel la intretinerea bunicii, deoarece ea fiind autonoma din punctele de vedere, si-a asigurat si bani pt inmormantarea ei....
Aparatmentul este in totalitate in posesia mea, am platit mereu impozit si alte cheltuieli, fiind in judete opuse ei nu au avut nici o treaba niciodata si nici macar fostul sot in urma despartiri.
In jud MM, fostul meu sot, inaintea casatoriei avea o casa la "rosu" care impreuna in timp am facut-o locuibila investiind peste 20.000,00 euro, bineinteles singurele facturii pt mobila, materiale si altele necesare, erau pe numele lui, iar cheltuielile majore, tamplarie, mana lucru, instalatii "la negru", chiar daca am avut mereu cont curent comun, extrasele de cash pt astfel de plati nu au nici o valoare.
Impreuna am cumparat o masina in valoare del 20.000,00 euro.
Singurul lucru care i l-am cerut a fost sa imi cedeze partea lui din apartamentul bunicii mele (pt care nu a scos nici un ban din buzunar propriu) si jumatate din valoarea masini, care pe toata durata a folosit-o in excluzivitate el, bineinteles NU a fost de acord, motiv pt care dupa mai mult de 2 ani de la divort nu facusem inca partajul.
Din nefericire, el a decedat intr-un accident de mssina, fiind pasajer in propria masina (cea implicata in partaj) ....
Are 9 frati/surori , iar fostii mei socrii au o varsta inaintata, unele dintre surori ma considera responsabila de moartea lui, deoarece din cauza mea a luat-o apoi pe "caii gresite" in urma despartirii. Asta pt a va face sa intelegeti ca este f dificil pt mine sa gasesc un acord cu familia lui.
Imi convine mie sa inaintez vreo instanta in situatia expusa ? Exista sansa de castig fara sa fiu nevoita sa suport cheltuieli paragonabile la intreaga valoare a apartamentului ?
Intrebarea este daca stiu de acest bun mostenitorii sai. Daca nu stiu traiti-va viata ca si pana acum. Daca stiu si cer mostenirea va trebui sa ii despagubiti. Faceti lista cu toate bunurile comune, s-ar putea ca si masina distrusa sa intre in ele. Puneti pe hartie toate, evaluati, mergeti la un notar si discutati toate astea. Notarii se ocupa de actele de mostenire si stiu cel mai bine cum si ce.
Dezbatere mostenire
eu1983
Buna ziua ,
Va prezint urmatoarea situatie pt care doresc o simpla recomandare :
Bunicul meu a fost proprietar pe cateva terenuri , el fiind decedat acum ... (vezi toată discuția)