buna ziua, sunt impreuna cu sotul meu de 17 ani si am luat acum 2 ani aproape niste bani din banca (de la 2 banci) si pe una am pus ipoteca pe casa.Acum sunt in divort si banca respectiva cu ipoteca pe casa, e pe numele meu. As dorii sa stiu daca sotul poate sa primeasca jumate din casa, adica daca se poate face partajul in cazul acesta. Am un copil si am nevoie de casa, sotul poate cere jumatate daca ipoteca e pe casa si banca pe numele meu si pe salarul meu. El nu are nici un venit, lucreaza la negru de cand m-am casatorit si nu are vechime, doar vreo 2 ani. Poate avea pretentii la casa?
Multumesc !
Art. 30 C.fam.
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.
Art. 31C.fam.
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Art. 32 C.fam.
Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile lor comune;
b) obligatiile ce au contractat impreuna;
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a unor bunuri proprietate socialista, daca prin aceasta au sporit bunurile comune ale sotilor.
sotul poate avea pretentii la casa ipotecata. insa , se va tine cont de mai multe aspecte in momentul partajarii .
relevanta are mementul de achizitionare a imobilului, daca este bun dobandit in timpul casatoriei sau este bun propriu exclusiv al unuia dintre soti .
daca imobilul este bun comun , indiferent ca dvs. platiti ratele ipotecare, sotul poate pretinde sa-i fie atribuit jumatate din imobil .
dar, in masura in care dansul nu are un loc de munca , dvs., puteti solicita sa va fie atribuit apartamentul dvs., urmand sa suportati plata ratelor in continuare si sa platiti sulta sotului .
este foarte adevarat ca este relevant momentul la care a fost achizitionat imobilul,insa,la atribuirea in natura a imobilului,ar trebui sa se tina cont de mai multe aspecte,si anume:pe numele cui este facut creditul,si constituita ipoteca,intrucat chiar daca este bun comun,este ipotecat,si plata ratelor trebuie sa ramana cuiva.si anume celui care poate plati ratele si pe numele caruia este facut creditul,cu conditia de a-l despagubi pe celalat sot cu jum. din valoarea ratelor platite pana atunci.
Divort cu partaj
caterine
Buna seara..am si eu o intrebare.Sunt casatorit de 2 ani din aceasta casatorie a rezultat un baietel in vrsta de 1 an si 6 luni.Inaintea casatoriei am locuit ... (vezi toată discuția)