Locuiesc intr-un bloc nou construit cu 8 apartamente, in vecinatate sunt numai case, si vreau sa stiu in care lege este mentionata (daca este) obligativitatea de a face parte dintr-o asociatie de proprietari. Intreb deoarece furnizorul de apa (cu care avem contracte individuale fiecare apartament in prezent) a transmis o dresa in care face referire la legea 196/2018 art. 96 alin (5) . Prin aceasta ne obliga sa alegem una din variante 1 - Intram/ne infiintam o asociate; 2 - ne achizitionam si montam pe chelzuiala noastra apometre cu citire la distanta; 3 - ne scoatem apometrele pe casa scarii, bine-inteles pe cheltuiala noastra altfel intrerup furnizarea cu apa. Si eu imi pun intrebarea: "Ca sa iti fie tie (furnizorul de apa) mai usor cu citirea apometrelor te-ai gandit sa cauti o lege prin care sa ma obligi pe mine (beneficiarul) sa aleg o varianta, pe cheltuiala mea, care sa iti serveasca nevoilor/dorintelor tale."
Dupa parerea mea legea la care fac ei referire se refera la infiintarea si organizarea asociatiilor de proprietari si consider ca nu ma pot obliga prin aceasta lege sa aleg una din variantele propuse de ei. Mai ales ca ultimele 2 variante nu au nici o legatura cu legea amintita de ei. Asadar - suntem obligati sa facem parte dintr-o asociatie? Daca da - unde scrie asta?
Vedeti ca eate un articol in acea lege care spune ca in condomiurile cu peste trei locatari este obligatorie infintarea asociatiei, altfel fiecare proprietar in parte raspunde de administrarea apartamentului propriu cat si a partilor comune. Sunt pe tel. Ca puneam si articolul.
@Ionut.Ion
Eu zic ca daca spui: "este obligatorie infiintarea asociatiei, altfel fiecare proprietar....." - pai ori e obligatorie, ori nu e? Daca imi dai alta varianta "altfel fiecare proprietar........" atunci nu mai e obligatorie.
Eu asta spun ca nu am gasit in nici o lege un articol care sa ne oblige sa intram/infiintam o asociatie. Asadar intrebarea ramane: Suntem obligati de lege sau nu sa intram /infiintam o asociatie?
Eram pe telefon si am incurcat articolul...
ART. 11 din legea 196/2018
(1) Asociatia de proprietari este forma juridica de organizare si de reprezentare a
intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridica,
fara scop lucrativ, infiintata in conditiile prezentei legi, care are ca scop
administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si modernizarea
proprietatii comune, mentinerea in stare buna a imobilului, respectarea drepturilor si
asumarea obligatiilor de catre toti proprietarii.
(2) Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la
administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor
proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz.
In cazul dvs. poate va ajuta informatiile incepand cu Art. 94