buna ziua.
sunt inginer la o firma de constructii. astzi am primit hartiile de preaviz pentru desfacerea contractului de munca incepand din data de 16 decembrie. eu vreau sa stiu:
1. exista posibilitatea de a face ceva pt a nu ni se desface contractele de munca, avand in vedere k noi avem restanta 21 de zile de concediu legal pe acest an, concediu care ar fi trebuit sa inceapa din 16 dec?
2.daca nu exista aceasta posibilitate, angajatorul trebuie sa ne plateasca pana in data de expirare a preavizului toate datoriile banesti pe care le are fata de noi la zi, inclusiv plata concediului legal si o indemnizatie egala cu un salariu (pt faptul ca ne trimite in somaj)?
VA MULTUMESC!
Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
Durata efectivă a concediului de odihnă se stabileşte prin contractul colectiv de muncă, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proportional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. Prin exceptie, efectuarea concediului de odihnă în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă. Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariatilor care, într-un an calendaristic, nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Salariatii care lucrează în conditii grele, vătămătoare sau periculoase, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel putin 3 zile lucrătoare.
Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentantilor salariatilor pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
Nu aveti ce face pt a nu va fi desfacute contractele de munca.
1. Preavizul in cazul concedierii este de 20 zile lucratoare asta inseamna ca, daca va fost cunoscut azi incepe sa curga de maine si contractul dvs. inceteaza cu data de 18 dec.
2. Zilele de concediu neefectuat trebuiesc platite la incetarea contractului de munca.
De asemenea beneficiati de salariu compensator.
Presupunand ca este desfacerea contractului individual de munca pentru motive care nu tin de persoana salariatului,si anume reorganizarea acrtivitatii,dvs. :
-puteti contesta in instanta decizia de concediere daca considerati ca aceasta nu este reala si serioasa
-aveti preaviz 20 zile lucratoare ,interval in care puteti absenta 4 ore de la serviciu zilnic sau cumulat
-plata drepturilor salariale cuvenite la zi,adica plata drepturilor salariale in perioada de preaviz pentru program normal de lucru,chiar daca veniti doar 4 ore/zi
-beneficiati de cel putin un salariu compensator in afara drepturilor cuvenite, la zi
-beneficiatai de compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat
-puteti beneficia de indemnizatie somaj
-tichete de masa,daca este cazul
Potrivit CCMUNN , articolul 56 litera (1) , salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare , alineatul (2) stabilind ca fac exceptie de la prevederile alin. 1:
a) salariatii care au varsta sub 18 ani au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu platit de 24 de zile lucratoare;
b) salariatii nou-angajati, pentru primul an de activitate inscris in cartea de munca au dreptul la un concediu de odihna platit cu o durata minima de 20 de zile lucratoare.
Articolul 142din Codul Muncii stabileste ca salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Deoarece CCMUNN contine conditii mai favorabile pentru angajati , concediu de odihna nu poate sa fie mai mic de 21 de zile lucratoare , asta inseamna ca o sa primiti banii pe concediu .
Articolul 145 din Codul Muncii stabileste si cati bani o sa primiti pentru concediul neefectuat in situatia in care sunteti trimis in somaj :(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu
Potrivit CCMUNN , trebuie sa va mai dea si minim un salariu .
Puteti sa va luati un concediu medical si in perioada de preaviz , ca sa nu va dea imediat afara .
15 sau zile preaviz
dorel9
1 am primit instintare de disfintare post in care am preaviz de 20 zile dar in cim am scris ca perioada de preaviz in cazul concedieri este de 15 zile ... (vezi toată discuția)