avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de preaviz

buna ziua.
sunt inginer la o firma de constructii. astzi am primit hartiile de preaviz pentru desfacerea contractului de munca incepand din data de 16 decembrie. eu vreau sa stiu:
1. exista posibilitatea de a face ceva pt a nu ni se desface contractele de munca, avand in vedere k noi avem restanta 21 de zile de concediu legal pe acest an, concediu care ar fi trebuit sa inceapa din 16 dec?
2.daca nu exista aceasta posibilitate, angajatorul trebuie sa ne plateasca pana in data de expirare a preavizului toate datoriile banesti pe care le are fata de noi la zi, inclusiv plata concediului legal si o indemnizatie egala cu un salariu (pt faptul ca ne trimite in somaj)?
VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: ioanna_c , utilizator 22:30, 18 Noiembrie 2009
mai am o intrebare totusi , daca sunteti amabili.
Este adevarat ca o firma nu poate trimite angajatii in somaj decat daca are platite pentru acestia toate impozitele obligatorii?
Daca ar fi asa, asta inseamna ca ii conditioneaza in plata salariilor, pentru ca mie mi-e teama ca nu as primi restul de plata pe care il am de la aceasta firma (aproape de o suta de milioane) - si asta ar fi durerea mea ce mai mare.
va multumesc
Pe adeverinta necesara la AJOFM angajatorul trebuie sa completeze numarul si data declaratiei precum si numarul si data ordinului de plata privind achitarea obligatiilor catre bugetul asigurarilor sociale.
ok, asta am inteles, insa firma se poate sustrage de la plata acestor salarii, respectiv a impozitelor pe motiv k nu are bani? ... deci intr-un cuvant sa nu ni se plateasca lichidarea la zi atunci cand expira preavizul?
Angajatorii care nu platesc salariile la data stabilita in contractul individual de munca sunt amendati de catre inspectorii din cadrul Inspectiei Muncii cu amenzi cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei si obligati la plata salariilor restante .

Duceti-va la ITM si depuneti plangere . Angajatorul trebuie sa dovedeasca plata drepturilor , nu dumneavoastra trebuie sa dovediti ca nu v-ati primit banii .

Codul Muncii prevede la articolul 163 - (1) Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
(2) Statele de plata, precum si celelalte documente justificative se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca in cazul actelor contabile, conform legii.

Articolul 166 - (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.

Articolul 155 stabileste ca salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Daca nu va da banii , dupa ce depuneti sesizare la ITM va duceti si-l dati in judecata , litigiile de munca fiind scutite de taxa de timbru .

Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de drepturi se judeca in regim de urgenţă. Termenele de judecată nu pot fi mai mari de 10 zile. Părţile sunt legal citate, daca citaţia le-a fost inmanată cel puţin cu o zi inaintea judecării.

Hotărarile prin care se soluţionează fondul cauzei se pronunţă in ziua in care au luat sfarşit dezbaterile.

In situaţii deosebite pronunţarea poate fi amanată cel mult două zile .

Hotărarile pronunţate in fond sunt definitive şi executorii de drept.

Hotărarile motivate ale instanţei de fond se redactează şi se comunică părţilor in termen de cel mult 15 zile de la pronunţare.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Multumesc mult. O seara frumoasa sa aveti !
Cu stima,
Ioana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

15 sau zile preaviz dorel9 dorel9 1 am primit instintare de disfintare post in care am preaviz de 20 zile dar in cim am scris ca perioada de preaviz in cazul concedieri este de 15 zile ... (vezi toată discuția)
Desfintarea locului de munca adle adle Buna ziua, In cazul in care mi se reduce locul de munca(reducere de personal)cu preaviz de 15 zile. Trebuie sa fiu prezenta 8 ore/ zi la munca? Va ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ruksandra ruksandra Am lucrat ca și lucrător comercial din august 2017 pana în octombrie 2018. Eu pe anul 2017 nu am avut nici o zi de concediu, iar pe anul 2018 am avut 12 ... (vezi toată discuția)