Va salut,
Locuiesc intr-un oras din Ilfov, langa Bucuresti. Am un vecin indirect la cateva zeci de metri care se ocupa cu prepararea si testarea de motoare masini. Zgomotul produs la testare este oribil, cum ati banui dealtfel, de la banalul zgomot de motor ambalat pana la cel in care tremura geamurile casei. Am doi copii, unul de 6 ani si unul de 1 an jumatate, bineinteles nu le pot asigura programul de somn.
Sunt absolut sigur ca vecinul cu pricina nu are autorizatie de service auto, doar a turnat beton in curte si aduce masinile pentru modificare si testare. Nu exista hala, nu exista elevator, birou etc. Si nici ceea ce face nu pare a respecta regulile RAR.
Ce as putea face dpdv legal ?
Puteti sesiza Inspectoratul teritorial de munca, Directia judeteana de sanatate publica, Agentia teritoriala de mediu, ANAF in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarile se pot trimite prin posta cu confirmare de primire.
Puteti contacta o firma autorizata de Ministerul muncii si Ministerul sanatatii (gasiti pe internet) care contracost va pot face masuratori de zgomot si emite buletine de analiza. Aceste documente le puteti utiliza in instanta daca va decideti sa deschideti o actiune juridica in civil.
Exact asta am facut in vara anului trecut. Am depus sesizare catre primarie si politie, la care am anexat o lista cu vecini (nume, semnatura) deranjati si ei.
Am semnalat disconfortul fonic, dar si faptul ca tuneaza si testeaza motoare fara autorizatie RAR (da, cei de la RAR mi-au raspuns ca nu au autorizat acest service).
Termenul de raspuns era de 30 zile, asa ca atat a durat si pana am primit un raspuns, doar traim in Romania.
Dupa cum ma asteptam oarecum (citind cazuri similare), am fost trimisi la plimbare. Ne-au transmis ca individul are licenta din 2017 cf Cod CAEN 7120 Activitati de testare si analize tehnice. Despre ilegalitate, au spus ca vor verifica cu RAR acest aspect, normal ca nu au facut nimic pana acum. Iar referito la disconfort, ne-au indrumat sa apelam 112 in cazul in care se perturba linistea publica.
Ce mai putem face ? I-am rugat pe vecini sa depuna si ei sesizari. Pana acum doar eu am depus si am apelat 112, deja Politia crede ca eu am ceva personal cu individul din moment ce nimeni altcineva nu reactioneaza.
Din acest puct vad 2 cai:
- sesizare asemanatoare la Garda de Mediu (din pacate ma astept la acelasi tratament)
- noi, vecinii deranjati, consultam un avocat in prealabil apoi desemnam un reprezentant legal si dam in judecata pe individ
Sesizati si ATMediu. O solutie poate fi actiunea in instanta. Puteti solicita instantei sa aprobe o expertiza tehnica judiciara pentru determinarea nivelului de zgomot si vibratii.