avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare pe caz de boala

Buna ziua .Ma numesc George Popescu am 43 ani și am suferit doua operatii la pancreas(pancreatita cronica) spuneti,mi va rog ma pot pensiona si care sunt pasii .Multumesc
Cel mai recent răspuns: Zhzh , utilizator 17:39, 10 Februarie 2019



Mergi la medicul de familie. În primul rând, va trebui să te adresezi medicului tău de familie, care te va îndruma către cabinetul unui medic expert al asigurărilor sociale. Aceste cabinete pot fi găsite în policlinici, policlinici private, la casa de pensii etc. Medicul de familie te va îndruma către cel mai apropiat cabinet.
Mergi la medicul expert. Odată ajuns la medicul expert, acesta îţi va evalua capacitatea de muncă şi îţi va stabili gradul de invaliditate. Pentru asta însă va trebui să depui o cerere cu cel puţin 45 de zile înainte de expirarea duratei maxime de concediu medical prevăzută de lege.
Depune o cerere! Cererea va trebui să fie însoţită de actul de identitate, documente medicale din care să rezulte afecţiunile prezentate, adeverinţă eliberată de angajator care să ateste numărul de zile de concediu medical cumulate în ultimele 12-24 luni, cu menţionarea datei ultimei zile de concediu, documentul din care să rezulte cauza invalidităţii.
Vei fi programat la expertiză medicală. După înregistrarea acestei cereri vei fi programat pentru o expertiză medicală. În urma acestei examinări, medicul completează un raport de expertiză şi emite decizia medicală asupra capacităţii tale de muncă. Decizia medicală se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la data emiterii.
Va trebui să vii la consultaţii periodice. După ce ai fost încadrat într-un anumit grad de invaliditate şi ai ieşit la pensie pe caz de boală, vei fi supus unei revizuiri medicale periodice, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Eşti obligat să urmezi programe recuperatorii. Medicul expert stabileşte, după caz, dacă menţine acelaşi grad de invaliditate, dacă te va încadra în alt grad sau îţi vei redobândi capacitatea de muncă. Neprezentarea la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era programată revizuirea medicală. Mai mult, în cazul în care e posibil, legea te obligă să urmezi programe recuperatorii întocmite de medicul expert în vederea reintegrării profesionale. Dacă nu, rişti să nu mai primeşti pensia!
Există trei grade de invaliditate
Gradul I – caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
Gradul II – caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
Gradul III – caracterizat prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neoplasm mamar, motiv pensionare medicala? cyan cyan 1. o persoana in varsta de 44 ani si cu o vechime in munca de 25 ani avand neoplasm mamar operat (mastectomie) se poate pensiona medical? 2. care sunt pasii ... (vezi toată discuția)
Pensie popescu mioara popescu mioara dupa 19 ani de munca,3ani de concediu fara plata si cu un diagnosticul carcinom cervical invaziv la ce tip de pensie am dreptul? (vezi toată discuția)
Administrator de firma vreau sa ma pensionez valy_xenon valy_xenon Buna ziua, Ma numesc Vlad Ditu si sunt administratorul unei firme de consultanta cu doi angajati: eu si contabilul. Am 53 de ani si peste 30 de ani vechime. ... (vezi toată discuția)