avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis conducere

Fiului meu i s-a retinut permisul de conducere pentru depasire pe linie continua. Las deoparte faptul ca a fost fortat de un "Maxi-Taxi" sa faca aceasta manevra pentru a evita un accident. La cererea agentului de politie de a semna procesul verbal de contraventie, fiul meu a solicitat ca mai intai sa semneze prietena sa aflata in masina ca si martor, pentru a se consemna prin aceasta ca prietena sa a fost prezenata si a nu fi considerat un martor gasit apriori la contestatia in instanta care va urma. Agentul de politie a refuzat, motiv pentru care fiul meu a refuzat sa semneze procesul verbal. Cand fiul meu, de fata cu prietena sa a cerut dovada de circulatie provizorie, agenul de politie a refuzat sa i-o inmaneze sub pretextul ca daca nu semneaza procesul verbal nu poate primi dovada. In aceasta situatie, nu se incalca dreptul constitutional al prezumtiei de nevinovatie neinmanandu-se dovada in discutie si implicit, neavand dovada de circulatie provizorie a unui individ prezumat nevinovat, a dreptului la libera circulatie ?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
Georgian_007, utilizator
Agentul de politie trebuia sa emita autorizatia de circulatie pentru 15 zile si sa o inmaneze conducatorului auto. Puteti face o plangere penala pentru abuz in serviciu acelui politist....
Daca apreciati ca PV contine abateri de la normele in vigoare referitoare la modalitatea de completare,titularul ,are drept legal ca in termen de 15 zile de la primirea PV ,sa formuleze contestatie,situatie in care pana la solutionarea de catre instanta,autoritatea urmeaza sa puna la dispozitie permisul de circulatie retinut
avand in vedere disp. O 195/2002 si 2/2001, sunt de parere ca indiferent daca semna ori nu semna rezultatul era acelasi "permis suspendat", cu privire la semnarea procesului verbal de constatare a contraventiilor, acesta putea fi semnat de prietena lui, mai ales datorita faptului ca fiul dv nu a semnat procesul, oricum aceste aspecte au relevanta doar daca se urmareste prescrierea termenului in care procesul verbal a fost comunicat contravenientului, insa cu privire la prezumtia de nevinovatie, va sfatuiesc sa formulati o contestatie impotriva procesului verbal, pe care o depuneti la judecatoria sectorului aferent locului unde a fost constatata contraventia, urmand ca imediat sa solicitati la instanta de judecata eliberarea unui certificat de grefa, cu care, fiul dv se va prezenta la politie si va odtine permisul de conducere ori o dova cu drept de conducere pe perioada in care contestatia se va afla in curs de solutionare inclusiv cea a recursului. Ca proba in argumentarea contestatiei as merge pe dovedirea situatiei de fapt, ce cade in sarcina intimatului si nu a petentului, invers celor prevazute in C civil . multa bafta !
jus80 a scris:

cu privire la semnarea procesului verbal de constatare a contraventiilor, acesta putea fi semnat de prietena lui


corect, dar agentul nu a agreat acesta solutie...

jus80 a scris:

avand in vedere disp. O 195/2002 si 2/2001, sunt de parere ca indiferent daca semna ori nu semna rezultatul era acelasi "permis suspendat",


Multumesc tuturor pentru precizari.
Ma intereseaza in mod concret daca prevederile constitutionale, asa cum am aratat in postare au fost incalcate.

cu stima,
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
Georgian_007, utilizator
In faza constatarii faptei contraventionale, nu se poate pune problema invocarii prezumtiei de nevinovatie. De acest drept poti beneficia in cadrul judecatii, ori in cazul cercetarii. Faza consemnarii si constatarii faptei contraventionale este distincta de cele doua cazuri, si anume: judecata in prima instanta si faza cercetarilor penale. De asemenea, contraventia este asimilata unei infractiuni, insa dezlegarea acesteia este distincta de faptele prevazute de Legea Penala. Exceptie fac infractiunile prevazute de O 195/2000.
Din punctul meu de vedere, nu v-a fost incalcat acest drept si nu se poate pune problema constitutionalitatii.
Argumentele dvs. sunt pur subiective, iar nu obiective din punct de vedere legal.
Daca totusi considerati ca v-au fost incalcate anumite drepturi prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, ori vreti sa semnalati un abuz in serviciu, puteti formula o plangere penala impotriva agentului constatator pe care o veti depune la sediul Parchetului. Trebuie sa aveti in vedere ca finalitatea acestei plangeri se va solutiona in proportie de 99,9% cu neinceperea urmaririi penale fata de agentul constatator, avand in vedere ca nu poate fi dovedit elementul material al infractiunii si nici intrunirea elementelor constitutive ale infractiunii.

Alte discuții în legătură

Retinere permis fara a elibera dovada de circulatie tomalenuta tomalenuta Azi am avut ghinionul de a-mi aparea un pieton in fata masinii pe trecerea de pietoni. Pe banda 1 era parcata o masina in fata unei treceri de pietoni (in ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la o alta dovada? dariusnego dariusnego Buna ziua, In data de 17.05.2012 mi s.a retinut permisul de conducere pt neacordare de prioritate la pietoni si am primit dovada de circulatie timp de 15 ... (vezi toată discuția)
Amendat fara a savarsi vreo contraventie faleza faleza am fost oprit de un agent de circulatie si dupa verificarea documentelor,a rovinietei ,a incarcaturii ,mi-a adus la cunostinta ca nu purtam centura de ... (vezi toată discuția)