avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Achizitie autoturism pe microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Achizitie autoturism pe microintreprindere

Buna ziua. As avea si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. O microintreprindere neplatitoare de TVA vrea sa achizitioneze un autoturism ce va fi folosit de administratorul acesteia atat pentru deplasare la clienti, institutii, deci in scopul activitatii economice cat si in interes personal. Mentionez ca microintreprinderea nu are salariati. Ce obligatii implica acest lucru si daca este vreo implicatie asupra impozitului pe veniturile microintreprinderilor?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Hermon , utilizator 19:46, 15 Mai 2019
Buna ziua,

Reprezinta avantaj in natura folosirea masinii in scop personal 50% in cazul acesta.

Baza la care se aplica 50% este 1.7% la valoarea de intrare a masinii, pentru fiecare luna

Pentru avantajele in natura acordate administratorului se aplica acelasi reguli de impunere ca pentru veniturile salariale realizate in baza unui contract de munca.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2019
Constantin Vera, Contabil
Multumesc. Si care sunt obligatiile in acest sens?
'Neata.
Daca administratorul nu este salariat, estimati avantajul in natura 1,7% pe luna din valoarea masinii, luati din aceasta valoare proportional cu km parcursi in scop personal si impozitati ca venituri din alte surse.Trebuie deci sa tineti foi de parcurs si ptr aceasta estimare de km in scop afacere/firma. In cazul in care e si salariat, suma determinata ca mai sus, includeti pe stat si taxati cu taxe salariale. (Ignorati 50% la 1.7% la val masinii , e valabil in functie de km parcursi la micro). Daca din foile de parcurs, reiese 100% activitate economica, nu mai calculati vreun avantaj de taxat .
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
Constantin Vera, Contabil
Buna ziua,
1. Daca administratorul firmei (imp. venit + platitor TVA) este asociat 50% si in aceleasi timp si salariat, tot se considera avantaj de natura salariala sau se poate considera dividend?
Se considera avantaj in natura daca restituie suma nedeductibila a masinii respectiv la fiecare sfarsit de luna restituie valoarea nedeductibila a cheltuielilor (combustibil, reparatii, etc.)
2. In cazul angajatilor, deplasarea cu masina firmei de la/ si la locul de munca se considera avantaj de natura salariala daca firma se afla intr-o zona unde mijlocul in comun se opreste la 1km si pe jos e cam riscant fiind o zona mai periculoasa.
Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie masina pe societate micro (imp. venit +tva) Hermon Hermon Buna ziua, 1. La o microintreprinde (imp. venit + platitor de TVA) administratorul firmei este si asociat 50% si salariat, doreste achizitionarea unei ... (vezi toată discuția)
Avantaje supuse impozitarii? tatiana1 tatiana1 Pentru persoana fizica salariat sau administrator, sunt considerate avantaje impozabile si sunt asimilate salariilor, partea nedeductibila a cheltuielilor ... (vezi toată discuția)
Avantaj salarial folosinta mixta auto cateldestept cateldestept In cazul microintreprinderilor cu impozit 1%, folosinta mixta a autovehiculelor implica avantaje salariale impozabile pentru salariati? (vezi toată discuția)