avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire RCA

Buna seara,

As dori sa imi spuneti va rog daca in cazul unui accident rutier, fara victime, persoana pagubita poate sa refuze polita rca si sa actioneze in judecata vinovatul?
Prietenul meu a avut un accident rutier de care el se face vinovat. A pierdut controlul masini intr-o curba si a lovit puternic o alta masina care stationa regulamentar. Mentionez ca are si CASCO si RCA. Pagubitul refuza sa primeasca polita RCA si cere contravaloarea masinii imediat, iar daca nu ameninta cu intentarea unui proces. Ce se poate face?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 08:59, 20 Noiembrie 2009
Buna seara.
Daca a fost intocmit P.V pentru accidentul respectiv de catre Politia Rutiera si au fost date declaratii este mentionat si faptul ca autorii implicati in accident detin aceasta polita asigurare de raspundere civila .In urma acestui p.v au fost emise autorizarile de reparatie in care sunt trecute de catre politie avariile pentru fiecare auto pentru a putea fi reparate .Dauna totala a auto o poate constata numai inspectorul de dauna a societatii ce a emis polita RCA a prietenului dvs.In cazul in care aceasta soc.de asigurari refuza plata daunelor auto atunci cel fara vina implicat in accident se poate indrepta impotriva celui ce ia produs paguba la auto.
Prietenul dvs. poate face o adresa catre soc.ce ia emis polita RCA sa poata trimite un inspector de dauna sa constate avariile pt.a nu avea surpriza ca dupa sunt mai multe vicii ascunse in urma accidentului decat au fost in coleziunea initiala.
Si daca se intenteaza un proces prietenul dvs.poate chema soc .de asigurari unde a achitat polita in solidar cu el.

Cu respect,Alexa...
Pagubitul are posibilitatea/alternativa ori sa se adreseze asiguratorului cu polita RCA, ori sa cheme in judecata vinovatul.In a doua varianta, asiguratul/vinovatul, va chema in garantie asiguratorul RCA.
Asiguratul mai are si posibilitatea de a aviza el dauna la asiguratorul sau (mai ales ca are si CASCO), varianta care aduce avantajul ca asiguratorul fiind pus in garda, poate pregati din timp viitoarea confruntare.
Va multumesc pentru indrumare si sfaturi.
Va sfatuiesc ca prietenul dvs. sa avizeze totusi dauna la asiguratorul RCA. Am vazut pe forum ca unele instante in momentul in care sunt chemati in judecata asiguratorul si persoana vinovata de producerea accidentului, disjung cauza pe motivul ca in relatia cu asiguratorul nu s-a indeplinit procedura de consiliere prealabila, adica nu i s-au adus la cunostinta datele accidentului, pretentiile etc.
Deci:
Sa ii spuneti celui pagubit sa se adreseze asiguratorului RCA sau sa va dea in judecata. Daca nu se adreseaza avizati asiguratorul RCA si puneti-i la dispozitie orice documente primiti de la pagubit.
Cand va actiona in judecata solicitati introducerea asiguratorului in proces si obligarea lui la plata despagubirilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma de asigurari nu achita daune elles_1984 elles_1984 Buna, in 2012 un prieten de-al meu a provocat un accident (cu masina de firma) in care au mai fost implicate 2 masini. Cele doua masini erau oprite din cauza ... (vezi toată discuția)
Problema cu rca in cazul unui vinovat luciane luciane S-a produs o tamponare intre un coleg si un cetatean .Prin procesul verbal de constatare emis de politie cetateanul a ramas fara permis timp de o luna deci ... (vezi toată discuția)
Contraventii rutiere/tamponare cu avarii aveugenman54 aveugenman54 ***dupa o tamponare din vina/culpa/ recunoscuta a lui \"x \"si semnarea intelegerii amiabile/formular/ de ambii soferi, acelasi\" x \"refuza fara un motiv ... (vezi toată discuția)