avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare repartitoare

Buna ziua,
detin o garsoniera si platesc foarte mult la repartitoare.Ce metoda legala este de a ma trece la pausal?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 18:02, 5 Februarie 2020
Repartitoarele de cost se instaleaza in urma acordului a minimum 80% dintre locatri
Renunutarea la repartitoare se poate dispune tot prin acordul a 80% dintre proprietari
Asociatia de proprietari poate dispune calcularea consum utilitati in sistem pausal,in conditiile in care proprietarul fie nu detine aparate individuale contorizat consum fie nu comunica in termen index consum lunar
@cataleata

Dacă doriți neapărat să renunțați la repartioare trebuie să faceți o cerere scrisă catre presedintele ( ta ) de asociație și veți fi calculată la paușal . Țin să vă anunț că veți plăti și mai mult in lipsa acestora . De ex. cand sau montat repartitoarele la noi in bloc cateva ap. nu am dorit , insă firma a avut grijă să ne umfle fact. de incălzire astfel au fost nevoiți și cei rămași fară rep. să ne montăm . Singura soluție este să renunțați toți la rep. Acestă soluție am aplicat-o și noi cand s-a hotărat in Adunarea Generală renunțarea la repartitoare .
Este relativ raspunsul

Practic, faceti o cerere scrisa presedintelui sau pur si simplu nu dati indexul lunar, veti fi trecuta in sistemul pausal automat

Dezavantaje si lucruri de stiut : cu toate ca pausal este reglementat legal, asociatia poate modifica numerele . dau un exemplu pentru a ilustra dupa cum urmeaza

Administratia primeste factura de 24000 RON pentru 200 Mc apa calda, dupa adunarea indexilor se constata o pierdere de 100MC, factura trebuie platita, acesti 100MC sunt repartizati ca pierderi dupa hotararea adunarii generale in unul din urmatoarele feluri:

1 - pe numarul de persoane
2 - pe apartament
3- pe consum (in care caz s-ar dubla consumul in exemplul dat)
4 - alte modalitati (din experienta in timp asociatia observa ca exista pierderi mari si poate dispune cu acordul adunarii generale sa distribuie pierderile diferit, exista si optiunea de a distribui egal aceste pierderi apartamentelor fara repartitoare)

urmatoarea luna vine noua factura, care trebuie si ea platita si daca adunarea generala a hotarat acest tip de repartizare a pierderilor ("ca eu platesc doar ce consum si sa plateasca altii ce pierde blocul") se poate refuza legal regularizarea

Problema legislatiei este evident ca persoanele pot declara 0 0 pentru cateva luni urmata de un consum total foarte mare, daca mai multe apartamente fac asta si nu exista pierderi pretul pe MC scade dramatic. Spre exemplu dupa pierderi lunare de 100MC, ar putea exista o luna in care se consuma 200MC dar se declara total 300 MC de la aceste apartamente. Practic factura in acea luna se repartizeaza uniform, cei care au declarat lunar platesc mai putin si cei care nu au declarat de 5 luni platesc foarte mul, dar pretul pe MC pentru cei cu 5 luni devine sub 12 RON pentu ca nu exista pierderi

Cu toate ca pausal suna bine acum, puteti ajunge sa acoperiti sume absurde daca se decide alt sistem de calculare al pierderilor in cadrul asociatiei. Pentru problema dumneavoastra incercati sa aflati cum se distribuie pierderile si daca nu vi se raspunde nu mai dati indexul si treceti in pausal. Pastrati apometrele montate si faceti regularizarea cand asociatia se decide sa asculte ordinul 343 art 26 - care spune ca regularizarile trebuie facute obligatoriu cel putin trimestrial. In lipsa acestor regularizari pierderile se aduna si unii pierd in timp ce altii castiga. Din pacate marea majoritate nu intelege ca asociatia are obligativitateta de a proteja consumatorii corecti de furtul veciniilor si se bucura ca pot umfla factura semi-legal, invocand motive din lene ca nu fac pe politistul ignora legislatia. Legea e gandita foarte bine pentru a impiedica abuzurile dar se pare ca putini ajung la pagina 23

Gasiti aceasta legislatie aici
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2019
Borhes John, utilizator
Cel mai bine este sa renunte toti locatarii. Faceti demersuri pentru a convoca o adunare generala in acest sens.
Nu treceti la pausal pentru ca va fi mai rau daca ceilalti raman contorizati.

Daca va intelegeti cu vecinii sa renuntati atunci da, dar trebuie sa fie de acord la renuntare in acelasi procent in care ati fost cand s-a votat pentru repartitoare.

Revenind la pausal, daca treceti la acest tip de calcul iar ceilalti raman contorizati, atunci sa stiti ca pausal pentru d-voastra inseamna ca vi se va pune costul cel mai mare de la un apartament cu suprafata utila ca si a d-voastra + 10% (asa se face calculul conform ordinului ANRSC 343 din 2010).

Acuma faceti si d-voastra un calcul, vedeti care apartament cu suprafata egala cu a d-voastra are cel mai mare cost, adaugati 10% si vedeti daca cumva va da mai bine decat acuma, desi nu cred, dar orice e posibil.

Trebuie sa intelegeti ca in cazul in care aveti repartitoare de costuri asociatia de proprietari nu este implicata in vre-un fel in calculul caldurii.

Acest calcul il face firma cu care aveti contract (ISTA, ELSACO) iar aceste firme, cum am spus mai sus, in cazul in care sunt apartamente care doresc sa fie calculate pasal, se poate, dar ei aplica normele ANRSC 343/2010 si va rezulta un consum cum v-am spus mai sus.

Cererea o faceti direct catre firma care va face calculul, nu are rost sa mai implicati asociatia.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
I0nutz83, utilizator

Alte discuții în legătură

Pausal sau contor? Neiyre Neiyre Blocul in care locuiesc este racordat la reteaua de termoficare si pina in prezent plata in lista de intretinere pentru termoficare se constituia in baza ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ...la noi in asociatie suntem 50 de ap ....10 apartamente nu mai doresc sa aiba repartitoare pe calorifer ,motivand ca stau in ... (vezi toată discuția)
Trecere la pausal cu caldura de la contorizare individuala rekul05 rekul05 Salutare. In adunarea generala s-a luat hotararea sa se treaca la pausal cu caldura, dar fiindca la reconvocata numarul celor prezenti a fost prea mic s-a ... (vezi toată discuția)