avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict de interese
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict de interese

Casiera si presedintele sunt in relatie de concubinaj.
Locuiesc impreuna in apt. presedintelui.
Ambii detin card asociat contului asociatiei.
Acum 2 ani, presedintele a venit la AG cu 28 de imputerniciri (prezente fizic fiind doar 5 persoane) si s-a autoales in functia de presedinte, iar pe concubina sa a propus-o in functia de casier si a votat-o tot cu imputernicirile.
Intrebarea este: in acest caz exista conflict de interese sau nu?
Cum se interpreteaza legal aceasta situatie?


P.S. In trecut, cand dobanda bancara era mare, actuala casiera, pe atunci si contabila, a fost suspectata ca depunea banii asociatiei in depozite iar dobanda o incasa si o folosea in interese personale. Motiv pentru care a fost inlaturata din functie.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
lucretiapopa, utilizator
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 12:08, 15 Februarie 2019
Buna ziua,
Daca nu au un act, certificat de casatorie in acest caz, nu cred ca poate fi vb. de conflict de interese, in baza legii 196/2018.
Casiera este angajata asociatiei, de ce nu faceti o adunare generala, in care sa discutati cu presedinte in legatura cu indatoririle sale, conform legi de mai sus, si sa o concediati pe casiera?
Cat despre cealalta problema... veniturile din dobanzi sunt veniturile asociatiei. Card ar trebui sa detina numai presedintele, casierei in ca baza i sa emis?
ART. 70
(1) Toate veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune, inclusiv veniturile din dobanzi bancare, apartin asociatiei de proprietari.
(2) Veniturile prevazute la alin. (1) alimenteaza numai fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, intr-un raport afisat la avizierul asociatiei, si se evidentiaza in registrul unic de venituri si cheltuieli al asociatiei de proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
Ionut.ion, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa-i schimbati cand faceti Adunarea Generala.Propuneti alegeri pentru ordinea de zi.Legea 196 nu mai permite decat o singura imputernicire pentru fiecare proprietar.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
vali m, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat exista relatii intre presedinte si casier evident este conflict de interese,respectiv presedintele nu va verifica obiectiv si impartial activitatea concubinei casiere
Legislatia asociatiilor de proprietari s-a schimbat de acum 2 ani ;legea nr 230/2007 ,HG nr 1588/2007 au fost abrogate
Pentru corecta si completa dv informare studiati disp L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionare asociatiilor de proprietari
Potrivit legii 196/2018 casiera poate fi sotia presedintelui.
Din punct de vedere legal nu sunt probleme, poate doar moral dar nici asa.

Legea 196/2018 interzice sa ocupe functii de conducere, administrare sau control persoane inrudite pana la gradul al III-lea cu persoane care deja ocupa aceste functii.

De exemplu, potrivit legii 196/2018 sotii pot fi presedinte si cenzor sau administrator, pentru ca, desi nu e voie sa ocupe aceste functii persoane inrudite pana la gradul III, sotii nu sunt rude si nici afini.

Legal se poate, moral, e alta discutie.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2019
I0nutz83, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte bloc LIOANAMARIA LIOANAMARIA Presedintele blocului a obtinut mandatul si in locul ei presteaza sotul ei.Este legal? (vezi toată discuția)
Atributii presedinte asociatie bloc nicoleta_mititescu nicoleta_mititescu Presedintele unei asociatii de bloc cu 60 apartamente are dreptul sa fie si casier? In legea 196/2018 nu este stipulat ca ar avea dreptul sa incaseze..... (vezi toată discuția)
Bună seara, apelez la amabilitatea dumneavoastră și vă rog, ... HAV05 HAV05 Bună seara, Apelez la amabilitatea dumneavoastră și vă rog, să-mi spuneți dacă accept funcția de președinte pentru 1 AN sau 2 ANI în cadrul ... (vezi toată discuția)