avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietari membri/nemembri ai A.P. ; studii si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietari membri/nemembri ai A.P. ; studii si calitate cenzor

In situatia decesului proprietarului membru al A.P., mostenitorii (sotia sau copilul) pastreza calitatea de membru al A.P. sau trebuie sa faca cerere scrisa ? Cenzorul membru A.P, poate avea minim studii medii in domeniul economic,/ proprietar nemembru nu poate fi ales cenzor/ persoana fizica angajata cu contract de prestari servicii-studii superioare...este corect ?
Cel mai recent răspuns: 109-nord , utilizator 18:15, 21 Februarie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calittaea de membru proprietar se obtine conform disp L nr 196/2018 numai in baza acordului individual de asociere
Pentru corecta si completa dv informare,stdiati disp L nr 196/2018 care prevede concret conditiile in care memebrii proprietari pot exercita responsabilitatea de cenzor intern
Daca nu se poate alege cenzor intern,trebuie angajata persoana autorizata CECCAR
multumesc
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai spuneti de membru CECCAR, (ati mai afirmat in alte discutii) nu scrie in lege, o conditie pentru a fi cenzor, ci analizati art care reglementeaza conditiile de a fi cenzor.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai spuneti de aceasta conditie de a fi membru CECCAR, nu scrie in lege,(ati mai facut aceasta afirmatie) consultati art care reglementeaza conditia de a fi cenzor extern (nu scrie membru CECCAR).
Cenzorii externi pot fi doar experti contabili membri C.E.C.C.A.R.
Pentru varianta în care cenzorul este angajat din afara asociației de proprietari, în calitate de persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenție de prestări de servicii, se aplică prevederile OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați, rep., cu modificările și completările ulterioare, art. 12 alin. (3), în care este menționat că:
”activitatea de cenzor poate fi desfășurată, potrivit legii, de către experții contabili,persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, în care aceştia sunt acţionari/asociaţi şi administratori ............., precum și de societățile comerciale membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România .”

Trebuie sa mai stiti ca ordonanta nr. 65/1994 din 19 august 1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati cu modificarile ulterioare,in vigoare incepand cu data de 15 iulie 2017,prevede
ART. 12

(3) Activitatea de cenzor poate fi desfăşurată, potrivit legii, de către experţii contabili, persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, în care aceştia sunt acţionari/asociaţi şi administratori.
ART. 43
(1) Exercitarea oricărei atribuţii specifice calităţii de expert contabil sau de contabil autorizat de către persoane neautorizate constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
(2) Persoanele care exercită atribuţii specifice calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat fără viza anuală se sancţionează disciplinar potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi.

Alte discuții în legătură

Cenzor extern andreiandreeescu andreiandreeescu Buna ziua, Referitor la cenzorul unei asociatii legea 230 prevede urmatoarele: \\"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Cenzor extern tomasso tomasso Cenzorul extern (nu face parte din asociatie) in ce conditii poate fi numit in functie de catre asociatia de proprietari,subliniez dpv al legii, studii ... (vezi toată discuția)