avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... modalitate calcul ap.necontorizat apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

modalitate calcul ap.necontorizat apa rece

sunt presedinte de asociatie pe 1scara si cu multe probleme de pus la punct dpdv legal si de aplicat 230/2007 si legile conexe ei. ce vas ruga, daca se poate sa ma indrumati spre lege/norme de aplicare a diferentei de apa de la apometru intrare in scara si indecsi apometrelor din casa de la oameni, iese intre 25-50mc lunar/ pe ceasu mare cam 200mc luna pe scara. am vazut zilele trecute pe internet o lege in care arata cati metri de apa se pun la cei care nu ai apometre inregula, le curg pe la baterii,WC,defectinuni in case...si sunt considerati necontorizati si se pune 15-25/30mc de persona in luna respectiva plus ca se arata si modalitati de calcul cu diferite ecuatii ... Aveti idee care este aceea lege/norma? atunci cautam despre modalitate calcul caldura si am gasit despre apa rece, insa nu am salvat acel document, iar cu calcul din HG1588/2007 nu prea este elocvent si lasa loc de interpretari caci cei din comitet au ceva cu proprietarii, asa daca e lege direct nu mai au ce comenta si nu mai creaza probleme la plata intretinerii.
Conform legislatiei referitoare la functionarea asociatiilor de proprietari, comitetul executiv stabileste modul de calcul si repartizare a pirderilor si diferentelor de apa.
Gasiti aici un exemplu de regulament care se aplica intr-o asiciatie de proprietari, pe care puteti sa-l discutati in comitet, sa-i aduceti imbunatatiri si sa adoptati o decizie:

www.avocatnet.ro/content/con...
insa unii proprietari motivea ca consumu pe de ceasurile(apometrele) din casa nu ar fi real... mai ales se plage o vecina, ca ea 2pers consuma 9mc/luna si alti care sunt mai multi 3-5pers. nu consuma nici 5-6mc...de apa rece. si tot a propus in sedintele AG ca aceste diferente sa fie pt consum, apoi pe nr.pers, si acum pe apartamente (insa pe apartament nu e legal...ci ar trebui cota-parte). nu mai stiu ce sa ma fac cu ei, tot timpu e cate unu care sa nui convina ceva. credeti ca art.40.1 din 1588/19.12.2007 o sa rezolve in mare problema diferentelor de apa rece ???

pe langa faptu ca in aug2008 s-au gasit 4apartamente cu defectiuni la rubineti/wc care curgeau si apometrele nu se invarteau....si sa hotarat ca acestia sa fie penalizati cu 4mc de fiecare ap. in decursul timpului, s-au aplicat 4mc si la alte ap.cu gasiti cu defectiuni...insa acum o turcoaica nu ii convine ca ea consuma 1-2mc apa rece/luna si pe lista are ce a consumat + diferentele care se impart pe ap. + cei 4mc drept penalizare defectiune....este corect cum i sa pus turcoaicei in cazu meu???

dar daca s-ar schimba toate apometrele din apartamente, diferentele tot la fel ar fi sau ajung spre zero mult de tot, in loc de 25-50mc lunar la un consum de 200mc/luna la 20ap/scara...cat are asociatia mea. ???
cavallis a scris:

....este corect cum i sa pus turcoaicei in cazu meu???

Depinde foarte mult de stilul fiecaruia. Turcoaice sunt dragalase.=D>

O sa rezolvati problema diferentelor de apa daca treptat o sa-i motivati pe proprietari sa-si verifice apometrele metrologic, sa reparati instalatia comuna de alimentare ca sa nu mai aveti pierderi mari. Dupa cifrele scrise de dv, nu ar fi nimic anormal sa aveti diferente de 10% intre apometrul de la bransament si suma consumurilor indicata de apometrele individuale. La ceasta diferenta nu e nevoie sa treceti de jumatatea algoritmului propus in acel regulament pe care vi l-am indicat mai sus.
e batrana si 2copii mari si foarte revoltati, mai ales ca nu stiu legea, au idee de legea230/2007 si normele de aplicare (dar nu stiu care sunt acelea) si imi cere ultima versiune din luna noe.2009...de unde sai dau e aceasta versiune daca ea este pub.in M.O. nr43 in ian2008...in fine, cica stiu si ei legea dar gura stiu sa faca.
Mai ales ca se lauda ca la asociatie la copii ei se verifica drastic defectiunile sau pierderi de apa , si acum cand a fost ea prinsa cu defectiune...nu stie cum sa dea vina pe alti sau aduce in discutie tot felu de motive sa nu i se puna penalizarea pt defectiune.

pe instalatia comuna din ghene si in subsol nu sunt defectiuni...caci in subsol nu curge/taraie apa....in case la oameni sunt probleme, cei care au defectiuni.

dar cand e diferenta de 40-50mc la un consum pe ceasu mare de la scara de 200mc...nu mai ies 10%diferenta, si in case tot la fel e...care ar fi problema? cu toate ca se citesc apometrele lunar de cei din conducere si apometrele sunt cu sigiliile puse (daca ar avea prin perete/faianta/gresie....alte tevi care vin din principale, asta nu mai am de unde sa stim noi din conducerea asociatiei...doar proprietaru, daca ar avea asa ceva...ca mia trecut prin cap si varianta aceasta)
adaug la mesajul initial alta problema:
-intre timp, in AG din dec.2010 au hot sa schimbam apometrele din casa cu altele noi de tip C (diverse discutii si pana la urma, majoritatea au decis : clasa C : ca ar fi mai precise si de aceeasi clasa cu cel general, etc).
-dupa sedinta sa gasit apometrele la cel mai ieftin pret din zona, mester cu pret f.bun, piesele necesare montarii = totul facandu-se cu banii din chiria antenelor gsm de pe scara.
-1ap.si lea montat singur ca isi renoveaza casa si le pune cum ii vine lui mai bine , conf. specificatiilor apometrelor + alte 3ap.care urmeaza sa le fie si lor montate cand vor venii proprietarii , caci sunt case de vacanta.
-problema vine acum : un vecin nu doreste montarea apometrelor noi, pe motiv ca nu a fost la sedinta, nu a semnat ca e de acord cu cheltuirea banii antenelor pt apometre, ca lui ii curge apa in casa cu toate ca in ap.doar se face condens pe tavan langa scurgerile blocului sau peretii exteriori, etc (mentionez ca vecinu sta la et.4/4) --- daca vecinu ramane cu apometrele vechi tip B si noi restu scarii avem tip C, ca sa nu mai zic ca apoemtrele din casa sigur sunt expirate dpdv metrologic...CUM VA SI CONSIDERAT APARTAMENTUL IN SPETA ? ca ap.necontorizat / pausal / tinem cont de index apometre vechi / toata diferenta ii revine lui / etc ???
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2011
cavallis, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii lunare foarte mari fond reparatii si pretul apei include pierderi neprecizate. aelemarac aelemarac Buna ziua, Contributia lunara la fondul de reparatii este obligatoriu de platit? Deoarece de ani de zile achit o suma lunara destul de mare, in prezent este ... (vezi toată discuția)
Apometru ContSters397026 ContSters397026 Se poate calcula un fir de 3mm de apa care curge nonstop,cati m cubi s-ar consuma lunar ? Daca am apometru mi se pot imputa pierderi de la acest firicel de ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa -avarie LocatarB LocatarB Va rog sa imi spuneti cum cuantificati pierderea de apa datorita unei avarii. Concret: la ghena de gunoi exista o teava cu un robinet pentru apa necesara ... (vezi toată discuția)