avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii lunare foarte mari fond reparatii si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii lunare foarte mari fond reparatii si pretul apei include pierderi neprecizate.

Buna ziua,
Contributia lunara la fondul de reparatii este obligatoriu de platit?
Deoarece de ani de zile achit o suma lunara destul de mare, in prezent este stabilita de administratie o suma lunara in jur de 70 ron la un bloc cu 100 apartamente.
Mentionez ca la sedinta de bloc la care se stabilesc astfel de lucruri ajung sa participe doar prietenii si membrii administratiei si cu mine (5-7 persoane), unii dintre ei mai fiind si implicati direct in eventualele "reparatii" si "modernizari", astfel ca la vot parerea mea nu conteaza.
Iar la pretul pe metrul cub de apa rece/calda valoarea nu este cea data de factura, ci se calculeaza incluzand pierderile care nici nu apar trecute pe undeva, astfel incat pretul pe metrul cub ajunge mai mare decat cel stabilit de institutia care emite factura. Este normal?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:34, 17 Iulie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Legiuitorul in cuprinsul disp L nr 196/2018 a prevazut obligatia in sarcina asociatiei de proprietari de a constitui si actualiza fond de rulment si de reparatii in conformitate cu hotararile adunarilor generale ale membrilor proprietari
In cazul in care asociatia de proprietari prevede executarea de interventii/reparatii la parti comune de constructii si de instalatii care necesita efort financiar sporit,mai mare decat fondul individual de reparatii,atunci se poate hotari o suma aferent fiecare apartamnet care sa fie constituita pe parcursul unui timp mai scurt sau mai lung
Executarea de interventii la partea comuna de condominiu care implica efort financiar sporit se dispun numai de catre adunarea generala si sunt cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli
Referitor la problema cu diferente/supliment consum utilitati,legiuitorul in inteleapta lui misiune a dispus numai reguli generale ,astfel ca nu a solutionat si problema suplimentului de consum utilitati
La nivelul asociatiilor de proprietari ,pentru repartizare supliment consum utilitati se uziteaza 3 variante de repartizare variante care nu sunt perfecte si care dese ori genereaza diferende intre locatari
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca, in mare, s-a raspuns la intrebarile puse.
Daca la sedinte (nu cele de bloc), ci la cele de AG, nu participa decat cativa proprietari, atunci nu trebuie sa mai continuam discutia, pen'ca va o faceti cu mana voastra. Incercati sa mobilizati "poporul" si atunci discutati si aprobati masuri in cunostinta de cauza.

In legatura cu diferentele / pierderile care apar mai totdeauna la o scara/bloc : pe lista de plata trebuie sa fie o rubrica separata cu aceste pierderi. In acest fel, fiecare proprietar observa clar ca sunt pierderi, valozrea acestora si cat este repartizat fiecarui proprietar. Daca aceste pierderi sunt mari, atunci, dvs. proprietarii, impreuna cu asociatia, trebuie sa identificati aceste pierderi, care au mai multe cauze. Daca doriti, va pot indica un link, aflat chiar pe acest forum, in care sunt aratate "sursele" acestor pierderi/diferente. Se pot lua masuri in vederea micsorarii acestor diferente.
Obligati asociatia sa lucreze cu pretul/mc din factura - asa este legal. Diferentele sa apara separat, in mc si valoare (lei).
Sesizati in scris conducerea asociatiei, discutati aceste chestiuni in AG a membrilor.

Iata si surse posibile ale pierderilor de apa:
STIATI CA?
• Un robinet care picura consuma aproximativ 17 litri într-o singura zi, iar o toaleta, aproximativ 40 de litri!
• Un singur robinet ne-etans sau un vas WC care scapa o singura picatura pe secunda, vor duce la o pierdere de apa de 0,5 mc/luna.
• Un singur robinet sau vas WC care scapa 30 de picaturi in 10 secunde, vor duce deja la o pierdere lunara de 2,23 mc apa!
• In fine, daca firul de apa care se scurge datorita unui singur robinet sau vas WC defecte este de 3 mm grosime, pierderea lunara poate depasi 26,2 mc, mai mult decat echivalentul consumului teoretic normal de apa a PATRU persoane timp de o luna .
• Daca luam cazul unui condominiu (bloc) cu o medie de 40 de apartamente si in fiecare din aceste apartamente, un singur robinet care pierde o picatura pe secunda, si respectiv un vas WC care pierde un fir de apa de doar 1mm grosime timp de 10 secunde, poate rezulta o pierdere pentru locatari de 282,2 metri cubi/luna.
• NICIUNA din aceste pierderi nu sunt, de regula, sesizate (evidentiate) de contoarele individuale (de apartament). De regula, ele sunt insa inregistrate, prin insumare, de contorul de bransament (dupa care se factureaza, conform legii, consumul abonatului).
• Debitul de pornire (debitul minim de apa care, trecand prin contor, pune in functiune mecanismul de inregistrare) a unui contor de apartament de clasa A (cel mai putin sensibil) sau a unui contor de clasa B care din cauza pozitiei incorecte de montaj trece in clasa de precizie A, este de cca. 60 litri/ora.
• Debitul de pornire a unui contor de bransament de clasa C (cea mai inalta clasa de precizie) cu diametrul de 30 mm (DN 30), este de 11-12 litri/ora.

Succes!
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2022
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere apa -avarie LocatarB LocatarB Va rog sa imi spuneti cum cuantificati pierderea de apa datorita unei avarii. Concret: la ghena de gunoi exista o teava cu un robinet pentru apa necesara ... (vezi toată discuția)
Consum apometre buna ziua,tot caut si nu imi dau seama unde as putea ... Antonia Naiana Antonia Naiana Consum apometre Buna ziua,tot caut si nu imi dau seama unde asputea face o reclamatie sau o sesizare privind o situatie destul de neplacuta a consumului de ... (vezi toată discuția)
Modalitate calcul ap.necontorizat apa rece cavallis cavallis sunt presedinte de asociatie pe 1scara si cu multe probleme de pus la punct dpdv legal si de aplicat 230/2007 si legile conexe ei. ce vas ruga, daca se poate ... (vezi toată discuția)