avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune inceputa in urma cu 25 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune inceputa in urma cu 25 de ani

Buna seara. Ce lege aplicabila avem pentru a opera o uzucapiune de 20 de ani? Posesia a inceput acum 25 de ani.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreea_r , utilizator 20:27, 25 Decembrie 2020
legea in vigoare la data inceperii posesiei.
Adica 30 de ani.
Mai ai 5 ani.

Dar daca e proprietate publica, nu poti sa uzucapiezi.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Da, va veti judeca pe vechea lege.
Legea veche fiind decretul-lege 115/1938?
uzucapiunea este prevăzută în codul civil vechi: perioada de 30 de ani.

Dar răspunsul meu este incomplet... s-ar putea să beneficiezi şi de noile perioade de uzucapiune, de 5-10-20 ani pe Noul Cod Civil.

Uzucapiunile începute şi neîmplinite sunt supuse codului vechi.
Uzucapiunile, indiferent când au fost începute şi împlinite conform codului nou, se supun codului nou.

Deci dacă ai o uzucapiune completă conform Noului Cod, nu contează că de fapt ai început posesia în trecut. Sunt suficiente întrunirea condiţiilor conform noului cod.
Eu am inteles ca din 1938-1 octombrie 2011 opereaza decretul lege 115/1938 pentru uzucapiune.

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire!!! DOTZ DOTZ Care sunt principalele modificari privind uzucapiunea in lumina noii regelentari de drept civil? Sa fie vorba ca uzucapiunea de 30 de ani si uzucapiunea de ... (vezi toată discuția)
Decret 115/1938 sau codul civil bms bms Asta m-a pus instanta sa aleg.Am depus o cerere pt constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune in contradictoriu cu o matusa care si ea ar avea drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune extratabulara Adrianapop987 Adrianapop987 Buna ziua, va rog să ma ajutati cu o problema. Doresc sa introduc o cerere de chemare in judecata inteleiata pe Decretul 115, vreau sa uzucapez un teren ... (vezi toată discuția)