Buna seara!
Uzucapiunea a suferit modificări importante în conceptia NCC. Prin Legea nr. 7 din 1996
s-a extins regimul uzucapiunii din vechiul Cod civil pe întreg teritoriul României. Prin NCC, în ceea ce priveste uzucapiunea, s-a revenit la regimul din Decretul-lege nr. 115/1938:
- uzucapiunea extratabulară, pentru care, prin NCC, s-a redus termenul de 20 de ani la 10
ani;
- uzucapiunea tabulara pentru care, prin NCC, s-a redus termenul de 10 ani la 5 ani.
Sfera de aplicare a uzucapiunii extratabulare astfel cum este reglementată prin NCC este
mult mai restrânsă decât cazurile de uzucapiune astfel cum sunt reglementate prin VCC.
Chiar sub incidenta NCC, s-a acceptat că, în situatii exceptionale, uzucapiunea se aplică si
bunurilor mobile, si anume ori de câte ori nu sunt îndeplinite conditiile pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile prin efectul posesiei de bună-credintă. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 939 NCC: “Acela care posedă bunul altuia timp de 10 ani, în alte conditii decât cele prevăzute în prezenta sectiune, poate dobândi dreptul de proprietate, în temeiul uzucapiunii. Dispozitiile art. 932 alin. (2), art. 933 si 934 se aplică
în mod corespunzător. ”
Se aplică reglementarea în vigoare la data începerii posesiei, potrivit dispozitiilor art. 82 din
Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (“Dispozitiile art. 930-934 din Codul civil referitoare la uzucapiunea imobiliară se aplică numai în cazurile în care posesia a început după data intrării în vigoare a acestuia. Pentru cazurile în care posesia a început înainte de această dată, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune în vigoare la data începerii posesiei. În cazul imobilelor pentru care, la data începerii posesiei, nu erau deschise cărti funciare, rămân aplicabile dispozitiile în materie de uzucapiune din Codul civil din 1864.”).
Numai bine!