avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... AM O NELAMURIRE!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

AM O NELAMURIRE!!!

Care sunt principalele modificari privind uzucapiunea in lumina noii regelentari de drept civil?
Sa fie vorba ca uzucapiunea de 30 de ani si uzucapiunea de 10 pana la 20 de ani, reglementate de Codul Civil de la 1864, au fost inlocuite in prezent de uzucapiunea extratabulara de 10 ani (art. 930 NCC) si uzucapiunea tabulara de 5 ani (art. 931 NCC), acestea sunt principalele modificari??
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dinescu , Avocat 20:25, 20 Ianuarie 2013
Buna seara!

Uzucapiunea a suferit modificări importante în conceptia NCC. Prin Legea nr. 7 din 1996
s-a extins regimul uzucapiunii din vechiul Cod civil pe întreg teritoriul României. Prin NCC, în ceea ce priveste uzucapiunea, s-a revenit la regimul din Decretul-lege nr. 115/1938:

- uzucapiunea extratabulară, pentru care, prin NCC, s-a redus termenul de 20 de ani la 10
ani;
- uzucapiunea tabulara pentru care, prin NCC, s-a redus termenul de 10 ani la 5 ani.

Sfera de aplicare a uzucapiunii extratabulare astfel cum este reglementată prin NCC este
mult mai restrânsă decât cazurile de uzucapiune astfel cum sunt reglementate prin VCC.
Chiar sub incidenta NCC, s-a acceptat că, în situatii exceptionale, uzucapiunea se aplică si
bunurilor mobile, si anume ori de câte ori nu sunt îndeplinite conditiile pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile prin efectul posesiei de bună-credintă. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 939 NCC: “Acela care posedă bunul altuia timp de 10 ani, în alte conditii decât cele prevăzute în prezenta sectiune, poate dobândi dreptul de proprietate, în temeiul uzucapiunii. Dispozitiile art. 932 alin. (2), art. 933 si 934 se aplică
în mod corespunzător. ”

Se aplică reglementarea în vigoare la data începerii posesiei, potrivit dispozitiilor art. 82 din
Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (“Dispozitiile art. 930-934 din Codul civil referitoare la uzucapiunea imobiliară se aplică numai în cazurile în care posesia a început după data intrării în vigoare a acestuia. Pentru cazurile în care posesia a început înainte de această dată, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune în vigoare la data începerii posesiei. În cazul imobilelor pentru care, la data începerii posesiei, nu erau deschise cărti funciare, rămân aplicabile dispozitiile în materie de uzucapiune din Codul civil din 1864.”).

Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiunea extratabularã ContSters4579 ContSters4579 Art. 930 Uzucapiunea extratabulară (1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în ... (vezi toată discuția)
Obtinere proprietate denisa89 denisa89 buna ziua, in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Ana Maria Coman Ana Maria Coman In momentul de fata, formularea unei cereri privind dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, se intemeiaza pe dispozitiile vechiului cod civil? In ... (vezi toată discuția)