Cum a fost stabilita obligatia de intretinere prin hotararea judecatoreasca ?Respectand dispozitiile imperative ale legii , instanta de judecata trebuia s-o fi precizat pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului.
Ulterior , dupa implinirea varstei de 18 ani , dobandind capacitate procesuala deplina , calitate procesuala activa , numai acesta se poate adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala e regasit domiciliul paratul , sau al sau - intrucat articolul 10. din codul de procedura civila stabileste , pentru pensia de intretinere- majorare si stabilire-, o competenta teritoriala alternativa.
Asa incat , majorul sa se adreseze instantei de judecata , in vederea incuviintarii dreptului la intretinere prin plata acestei pensii , drept care se poate mentine , intr-adevar , pana la implinirea varstei de 26 de ani , cu conditia sa nu presteze vreo munca remunerata - aceasta sustinere materiala e detinata , in esenta , si pregatirii profesionale , printre altele , prin studiu.
Daca orice alta persoana se va adresa judecatoriei cu o cerere introductiva de instanta, aceasta va fi respinsa ca inadmisibila.
Succes.
si eu sunt in acceasi situatie. am implinit 18 ani in iulie, si de atunci nu mi a mai venit pensie de la tatal meu. m am interesat si zilele trecute am fost la judecatorie si am depus dosarul, care trebuie sa contina copie dupa buletin, copie dupa certificatul de nastere, copie si original adeverinta de la scoala, conform careia copilul isi continua studiile, copie dupa sentinta civila conform careia copilul a fost dat in custodia mamei/tatalui si o cerere prin care se solicita continuarea acordarii pensiei alimentare. trebuie sa mentionez ca toate acestea trebuie facute in cate 3 exemplare, dupa care le depui la judecatorie, la registratura. tipa de acolo iti va da un termen, si un numar de dosar. multa bafta si daca mai ai nevoie de ceva, sper sa te pot ajuta.
p.s. daca nu te descurci la cerere, iti pot da un model.