avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil in liceu, implinit 18 ani refuz plata alocatie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil in liceu, implinit 18 ani refuz plata alocatie din p.firmei

O ruda se gaseste in urm.situatie:copilul care a implinit 18 ani dar este inca in liceu nu mai primeste de la societatea unde lucreaza parintele alocatia lunara stabilita de instanta cand au divortat parintii -de la data cand a implinit 18 ani pentru ca spun cei de la firma respectiva sentinta mentioneaza doar pana la varsta de 18 ani are dreptul.
Eu stiu ca copilul major are dreptul la intretinere pana la 26 de ani chiar daca este in continuarea studiilor,ori in acest caz este inca in liceu.
Tatal mai are 2 copii minori acum dintr-o noua casatorie.
Ce ar trebui sa faca ?
Cel mai recent răspuns: ruxiiiiiiiiii , utilizator 12:02, 21 Decembrie 2009
Cum a fost stabilita obligatia de intretinere prin hotararea judecatoreasca ?Respectand dispozitiile imperative ale legii , instanta de judecata trebuia s-o fi precizat pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului.

Ulterior , dupa implinirea varstei de 18 ani , dobandind capacitate procesuala deplina , calitate procesuala activa , numai acesta se poate adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala e regasit domiciliul paratul , sau al sau - intrucat articolul 10. din codul de procedura civila stabileste , pentru pensia de intretinere- majorare si stabilire-, o competenta teritoriala alternativa.

Asa incat , majorul sa se adreseze instantei de judecata , in vederea incuviintarii dreptului la intretinere prin plata acestei pensii , drept care se poate mentine , intr-adevar , pana la implinirea varstei de 26 de ani , cu conditia sa nu presteze vreo munca remunerata - aceasta sustinere materiala e detinata , in esenta , si pregatirii profesionale , printre altele , prin studiu.

Daca orice alta persoana se va adresa judecatoriei cu o cerere introductiva de instanta, aceasta va fi respinsa ca inadmisibila.

Succes.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
si eu sunt in acceasi situatie. am implinit 18 ani in iulie, si de atunci nu mi a mai venit pensie de la tatal meu. m am interesat si zilele trecute am fost la judecatorie si am depus dosarul, care trebuie sa contina copie dupa buletin, copie dupa certificatul de nastere, copie si original adeverinta de la scoala, conform careia copilul isi continua studiile, copie dupa sentinta civila conform careia copilul a fost dat in custodia mamei/tatalui si o cerere prin care se solicita continuarea acordarii pensiei alimentare. trebuie sa mentionez ca toate acestea trebuie facute in cate 3 exemplare, dupa care le depui la judecatorie, la registratura. tipa de acolo iti va da un termen, si un numar de dosar. multa bafta si daca mai ai nevoie de ceva, sper sa te pot ajuta.

p.s. daca nu te descurci la cerere, iti pot da un model.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minor dandascalu44 dandascalu44 buna ziua, am o hotarare de divort, definitiva, conform caruia mi s-a stabilit plata pensiei de intretinere pentru copil, pana la implinirea varstei de 18 ... (vezi toată discuția)
Prelungire pensie intretinere peste varsta de 18 ani ankka2006 ankka2006 Buna dimineata! Am nevoie de urmatoarea informatie de la dumneavoastra...Baiatul meu implineste anul acesta 18 ani, si este inca elev . Deoarece beneficiaza de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)