Am ,,achiziționat“ un imobil de la o cunoștință fără să facem niciun act pentru că proprietarul avea datorii. Doresc să devin proprietar cu acte în regulă, ce îmi sugerați?
Buna seara,
Incercand sa inteleg o situatie cu care ma confrunt, am ales sa adresez aici o intrebare, unde pot gasi un raspuns oferit de oameni de specialitate.
In urma cu putin timp, “ am achizitionat “ un imobil de la o cunostinta. Am adaugat ghilimelele intrucat, momentan doar l am platit, urmand ca vanzatorul sa isi achite datoriile, respectiv taxele si impozitele pentru a putea semna actul de vanzare-cumparare. Act, care din spusele dumnealui nu se poate semna, fiind declarat nul, in urma neplatii datoriilor.
Momentan locuiesc in imobil, insa nu detin nici un act de vanzare cumparare, deci, nu pot sa imi fac CI-ul pe adresa respectiva.
Intrebarea mea este, exista vreo posibilitate legala, in care eu sa ma angajez sa i platesc datoriile in timp , dupa ce semnam actul de vanzare cumparare? Dumnealui spune ca nu si roaga sa i mai acord putin timp sa si rezolve problemele cu taxele si impozitele.
Doresc sa devin propietar cu acte in regula pe impobil si sa imi fac CI-ul pe aceasta adresa. Ce imi sugerati? Multumesc
De obicei se cere Adevarinta de la Asociatia de Proprietari ca nu este grevat de datorii....Cred ca trebuie sa achitati datoriile ...Nu stiu cum ”l-ati platit si ce acte ati facut dar se subantelege ca ati dat banii fara sa verificati marfa....
Trebuia sa perfectati tranzactia la un notar public sau cel putin printr-o agentie imobiliara care v-ar fi indrumat si ar fi verificat daca tranzactia se poate face in bune conditii .
Macar ati consemnat tranzactia la cadastru?
Intabularea - reprezintă înscrierea imobilului în Cartea Funciară a dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale asupra unui imobil.
Cererea-tip de înscriere în cartea funciară (intabularea) se depune la Biroul de Carte Funciară în raza sectorului/judeţului de care aparţine imobilul, alături de urmatoarele acte:
- documentatia cadastrala (efectuată de o persoană fizică sau juridică autorizată pentru execuţia acestui tip de lucrări;.următoarele acte trebuie puse la dispoziţie expertului cadastral: o copie după actul de identitate, după actele de proprietate şi schiţele aferente, în măsura în care acestea există);
- copii dupa actele de identitate ale proprietarilor;
- copie legalizata dupa actul de proprietate (în cazul unei sentinţe legalizarea se face de către judecatoria care a pronunţat hotărârea şi nu de către un birou notarial);
- schiţa apartamentului (în cazul în care există schiţa);
- planuri 1:500, planuri 1:2000;
- declaraţie-tip privind identificarea limitelor proprietăţii pentru care se execută măsuratorile – pusă la dispoziţie de către expertul autorizat;
- certificat fiscal pentru directia de taxe şi impozite din sectorul de care apartineti.
Extrasul de Carte Funciara (care certifică toate datele de identificare şi situaţia juridică actuală a imobilului) se poate obţine doar de către notar pe baza dovezii de intabulare.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Vânzătorul trebuie să aibă datoriile achitate la zi. Chiar și amenzile de circulatie.
Acest lucru se demonstreaza prin prezentarea in mod obligatoriu a certificatului de atestare fiscală si a adeverintelor de la Asociația de proprietari și furnizorii de utilități.
Raspunsul la intrebarea dvs, este bineinteles "nu".
Nu a fost deloc înțelept din partea dvs să îi dați toti banii pe....cioara de pe gard.
Intrebarea e: de ce nu si-a achitat datoriile din banii de la dvs?
Măcar încheie un contract de vânzare cumpărare sub semnătură privată cu martori, până mergeţi la notar.
După părerea mea, condiţionarea înstrăinării de prezentarea plăţilor la taxe şi impozite sau datorii la Asociaţia de Proprietari este neconstituţională - reprezintă o expropriere şi o restricţie nepermisă la libera exercitare a dreptului de proprietate (dispoziţia).
Fiscul şi Asociaţia au privilegii suficiente şi metode prioritare de executare pentru realizarea propriilor drepturi.
Legile la noi sunt scrise prost iar necunoscătorii le citesc şi nu înţeleg nimic. Nici profesioniştii nu le înţeleg.
De exemplu, în codul civil spune că o vânzare fără act autentic este nulă. Nici vorbă.
Ce vrea să spună articolul este că în materia contractelor imobiliare, nu se pot face contracte orale, verbale.
În Codul de procedură fiscală art. 113 spune că o vânzare fără plata taxelor pe proprietate este nulă. Nici vorbă.
Ce vrea să spună articolul este că Fiscul poate executa imobilul ca şi cum vânzarea nu ar fi existat.
Dar formulările sunt foarte proaste şi lumea nu înţelege nimic.
În concluzie, până îţi faci actele la notar, scrie un contract de mână cu martori şi scrie că ai plătit suma integrală.
Mie nu mi se pare nimic neconstitutional.
Ai datorii, nu vinzi. Simplu. Intai ti le achiti, după, n-ai decat sa faci ce vrei.
Consider că este o dispoziție legală corectă și pe deplin justificată.
Dacă imobilul s-ar vinde, vânzătorul își ia banii și pleacă în Congo, Anaf-ul, Primaria si Asociatia de proprietari cum isi mai recuperează datoriile? Asa, toti "băieții deștepți " ar acumula datorii de miliarde.
De ce sa implici cumpărătorul de buna credință intr-o situatie care nu il priveste?
Vânzare teren
Forin120197
Bună ziua. Părinții mei sunt in divorț și vor sa îmi vândă gradina casei la care sunt proprietari. Nu au carte funciara. Mi-o pot vinde ? Cum se ... (vezi toată discuția)