Primaria comunei refuza semnarea noului cadastru din 2019, pe aceleasi limite anterioare cadastrului pe care l-au semnat si consemnat ca vecinatate in 2015 si consenmnat in registrul agricol, pentru care am platit taxe de atunci si pana in prezent (limitele noului cadastru sunt chiar mai reduse, de aceasta data fiind fortati de reprezentantii primariei, prin santaj, sa reducem limita proprietatii la masuratori, amenintati fiind ca altfel nu vom obtine semnatura primariei ca vecinatate).
La acest nou cadastru au asistat vice-primarul si inginerul agricol, la cererea expresa a primariei/primarului; refuzul vine chiar dupa ce ei au asistat si participat activ si ulterior la final au confirmat verbal (cu inregistrare audio) ca sub presiunea primariei, din moment ce am "acceptat" sa impingem limita proprietatii la distantele dorite de primar (fara vreo baza legala), cadastrul va fi semnat de catre institutie ca vecinantate.
In acest nou cadastru de 3500mp (care respecta vecinii mentionati in actul de proprietate) exista o diferenta de suprafata de teren (respectiv 1152mp) care a rezultat in urma masuratorilor cadastrale. Obiectul semnarii nu-l face insa decat cadastrul pentru cei 3500mp de suprafata din actul de proprietate. Pentru diferenta, vom aplea la Legea 7/1996, Art. 41, Alin. 3, lit. "c" si Alin. 8, lit. "b", pentru notearea acestuia ca posesie in cartea funciara, si conform legii in vigoare, sa devina proprietate dupa 3 ani de zile. Motivul pentru care am decis sa procedam asa, si deci sa obtinem initial toate aprobarile pentru suprafata de 3500mp din actul de proprietate este pentru a inscrie in cartea funciara si lua extras de carte funciara si autorizatiile de constructie pentru gard imprejmuire si casa de locuit.
Am mentionat aceasta diferenta de teren pentru ca primarul, sau primaria, se pare ca ii pusesera "gand rau" acestei diferente de teren. Adica, cel mai probabil sa nu mai recunoasca ca ar fi terenul nostru, chit ca aceasta bucata de pamant (cu vecinatatile consemnate in actul de proprietate), nu a fost niciodata detinut de mai multi proprietari, sau impartit in vreun fel. 1 bucata inscrisa cu o suprafata doar a rezultat mai mare in realitate la masuratorile cadastrale, si probabil sa o instraineze sau cine stie cui sa o concesioneze?!
Solutia, data de actul de proprietate, a fost inglobarea acestei diferente de suprafata de teren rezultata de 1152mp, in interiorul suprafetei de 3500mp, fiecare cu actul ei cadastral. Se subintelege faptul ca noi nu puteam, sau nu exista vreo prevedere legala sau tehnica care sa oblige mutarea diferentei de suprafata rezultate, intr-un anume loc pe bucata de pamant; mai mult, actul de proprietate mentioneaza clar vecinii (3 drumuri si 1 vecin p.f.), iar noi nu am facut decat sa-l respectam. Astfel, diferenta de teren este o "insula" care se invecineaza pe toate laturile cu propriul proprietar - perfect legal si perfect corect din punct de vedere al cadastrului, dupa cum ni s-a confirmat si s-au intocmit actele cadastrale.
Va intreb, daca am actele de Cadastru Precedent realizat pentru toata suprafata de 4652mp (2015), Certificate de Urbanism (2016 si 2018) realizate pentru imprejmuirea a 4601mp (mai putin reflectat pentru ca proiectul de gard a fost unul mai "la drept" fata de limita de proprietate), toate SEMNATE si STAMPILATE de aceeasi primarie si acelasi primar in 2015 (cadastru) si 2016 respectiv 2018 (C.U. gard imprejmuire) si mai mult decat atat, C.U. semnat si stampilat care "CERTIFICA CA PROPRIETAR" pe intreaga suprafata persoana in cauza - ce se poate face?
Practic ei refuza seamnarea unui nou cadastru, cu re-masurare impusa de ei si dimeniuni sub cadastrul initial, la santaj. Din punctul nostru de vedere este o aberatie, si un primar, care din anii 1990 este in continuu primar si crede cumva ca-i mosier; pamantul nostru e detinut in continuu de peste 100 de ani, nefiind nici macar confiscat in perioada cu pricina de autoritati, etc -- care e calea legala corecta si cum putem actiona pentru a face dreptate deplina si a trage la raspundere autoritatile administrativ-teritoriale, conform legilor in vigoare?