avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... fals (al topografului)
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

fals (al topografului)

daca datele unui PLAN DE AMPLASAMENT SI DELIMITARE A IMOBILULUI intocmit de catre un topograf autorizat nu corespund adevarului , masuratorile fiind efectuate "la ochi", suprafata totala rezultata fiind cu cateva sute de metri mai mare decat in realitate, vecinii sant cu totul altii...etc ce fel de fals savarseste topograful?
Mentionez ca planul respectiv a fost folosit la intabularea imobilului
Cel mai recent răspuns: ContSters88252 , utilizator 16:21, 16 Iulie 2012
Ar putea constitui infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, insa o conditie esentiala pentru retinerea acestei infractiuni este intentia de a savarsi infractiunea.
Din punctul meu de vedere nu constituie infractiune, intrucat nu subzista latura subiectiva, respectiv intentia faptuitorului.
Masuratorile trebuie executate cu aparate de specialiate si cu o precizie ridicata, oficiul de cadastru nu accepta masuratori efectuate "la ochi".

In legatura cu suprafata este o chestie discutabila, avand in vedere ca la masuratori trebuiau sa fie prezenti si proprietarii care au indicat limitele de proprietate.
Daca terenul are deja numar cadastral se putea inscrie doar suprafata care era in acte nu se putea inscrie o mai mare suprafata.

Daca dvs sunteti vecin al terenului respectiv sfatul meu este sa luati legatura cu un topograf care sa masoare si terenul dvs si doar atunci puteti vedea daca a existat suprapunere urmand ca OCPI sa rezolve "conflictul" iar in cazul unui esec va trebui sa va adresati instantei.

Eventual dati mai multe detalii despre situatie pentru un raspuns exact.

terenul are numar cadastral si este intabulat .eu sant coproprietar. Celalalt coproprietar a adus un expert topo pentru intocmirea unei documentatii cadastrale , deoarece urmeaza sa facem un partaj a terenului respectiv deoarece nu ne mai intelegem.... In urma cu cativa ani am cedat primariei , pe baza de proces verbal, o suprafata de 800 mp pentru un drum de acces in camp.Dupa aceasta am imprejmuit suprafata ramasa.Consider ca expertul topo trebuia sa masoare doar suprafata imprejmuita din moment ce in planul cadastral intocmit a specificat ca suprafata este de xxx mp si este imprejmuita cu gard. Planul cadastral si de delimitare al imobilului l-a facut dupa unul vechi pe care l-am primit atat eu cat si celalalt coproprietar de la fostul proprietar, iar , la acel moment nu exista gard.
Eu banuiesc ca s-a procedat asa deoarece celalalt coproprietar nu doreste terenul ci plata unei sulte.Si pentru ca aceasta sa fie cat mai mare nu au mai masurat suprafata imprejmuita ci au copiat planul vechi.Sant sigur ca nu au facut masuratori ale terenului deoarece locuiesc in zona , iar la data la care au venit sa faca expertiza topo au facut doar fotografii.
Daca aveti numar cadastral si vreti sa faceti o dezmembrare(sa iesiti din indiviziune) trebuie sa faceti dezmembrarea pe suprafata care se gaseste in act, adica cartea funciara. Toate costurile trebuie sa le impartiti in functie de ce suprafata are fiecare, trebuie masurata toata suprafata de un singur topograf, nu merge fiecare cu topograful lui. Se va intocmi o singura documentatie de dezmembrare (iesire din indiviziune) unde trebuie sa semnati si dumneavostra ca ati fost la teren cand sau facut masuratorile si ati aratat limitele terenului persoanei autorizate(topografului).
In legatura cu cei 800mp cedati primariei, trebuie sa faceti si un act oficial (la notar) ca sunteti de acord cu cedarea si implicit cu dezmembrarea. Probabil de aceea sunt masuratori si pentru cei 800 de mp, deoarece prima data se va dezmembra din cartea funciara suprafata de 800mp, care va trece in proprietatea primariei, si apoi pe restul de suprafata veti face iesiri din indiviziune.
Daca dumneavoastra sunteti coproprietar in cartea funciara nu se va putea face nici o modificare fara acordul dumneavoastra scris.
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2012
Amalia Dana Girbo, Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI
Precizind cu exactitate datele problemei veti primi raspunsuri concrete! Asa a fost nevoie sa va ,,descoasa'' colega pentru a va indruma corect.Consider ca topograful acela pe care il acuzati nu este timpit sa faca falsuri, riscind ameda sau chiar , mai rau, suspendarea autorizatiei !
PS: Oricum toate operatiunile se fac doar cu acordul scris al proprietarului (proprietarilor).

Alte discuții în legătură

Cum putem recupera 1200mp care figureazã în acte, dar nu și la mãsurãtoarea propriu-zisã? emg emg Am mers la notar pentru ieșirea din indiviziune (suntem trei coindivizari), dar după ce s-au făcut măsurătorile (teren intravilan), s-a constatat că ... (vezi toată discuția)
Cadastru - gardul vecinilor imi incalca proprietatea sch sch O proprietate(jud. Prahova) este delimitata de vecini in urma unei Hotarari definitive din 1975.Vecinul a construit acum 10 ani un gard , care , incalca in ... (vezi toată discuția)
Teren mai mare decat in cf je_suis je_suis anul trecut am luat un teren pt contructia unei case. In CF sunt cu vreo 180m2 mai putin decat ridicarea topo pe care o avea proprietarul. Eu am obtinut ... (vezi toată discuția)