avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renunțare la o posibila mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renunțare la o posibila mostenire

Bună ziua, se poate renunța definitiv la partea mea de moștenire în favoarea fraților cât timp încă părinții sunt în viata? Și dacă da cum? Mulțumesc
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2019
Andreiteodor, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andreiteodor , utilizator 00:46, 19 Februarie 2019
Cat parintii sunt in viata nu aveti la ce sa renuntati..
Puteti vorbi de o mostenire, respectiv de renuntare la o mostenire, dupa decesul parintilor.
Mostenirile se deschid prin moarte.
Daca vreti, faceti altfel.. parintii sa le dea de acum, sa imparta egal averea intre fratii dvs si sa isi pastreze drept de abitatie .Sa faca contract de intretinere cu ei.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
gi-jane2, moderator
Adică contract de vânzare cumpărare cu clauza și este mai sigur pentru ei în viitor?Adică va fi greu de atacat. Vor o garanție ca eu sa nu mai pot face nimic, nici dacă vreau.
Nimic nu e sigur.
Puteti perfecta un contract de intretinere.

Cata vreme este indeplinita obligatia contractuala de intretinere, nu este operanta sanctiunea rezolutiunii.

Există soluţii dar netestate în instanţă:
1. Părinţii pot scrie un testament în care să împartă averea cu clauză "in terrorem" şi anume dacă cineva contestă testamentul, va fi dezmoştenit.
2. Poţi achiesa la testamentul părinţilor şi să renunţi la rezerva succesorală în favoarea fraţilor. Poţi de, asemenea, să scrii că eşti de acord ca procentul cuvenit, în cazul decesului tău să revină fraţilor pentru întregirea cotelor lor. De asemenea, te obligi ca după deces şi deschiderea succesiuni să dai o declaraţie, dacă e nevoie pentru a consfinţi această înţelegere.

Dar fiind un contract despre o moştenire viitoare, legea spune că poate fi considerată nul de către tine şi nesocotit. De asemenea, notarii s-ar putea să nu ia în considerare un astfel de contract să trebuiască să meargă fraţii în instanţă, deoarece legea este extrem de proastă în România.

Din păcate în România este o lege tâmpită, legea moştenirii forţate care nu permite testatorilor să dea averea lor cui doresc, şi uite aşa se ajunge la tot felul de discuţii şi certuri în familie şi neclarităţi, plus că se nesocoteşte voinţa părinţilor, ceea ce este o ruşine naţională.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)
Mostenire razvan_ionut razvan_ionut In urma decesului unui parinte care are drept deplin la o propietate urmand ca acea propietate sa ramana unui singur copil (suntem 5 in total). As dorii sa ... (vezi toată discuția)
Donatie? Diana123123 Diana123123 Buna ziua, Parintii mei doresc sa imi lase un apartament (nu doresc sa il treaca momentan pe mine). Ei vor sa mergem la un notar sa facem un act prin care ... (vezi toată discuția)