Parintii mei doresc sa imi lase un apartament (nu doresc sa il treaca momentan pe mine). Ei vor sa mergem la un notar sa facem un act prin care sa fiu sigura ca acest apartament imi va reveni mie dupa ce ei nu vor mai fi. Mai am o sora care in momentul in care s-a casatorit a primit de la parinti un jumate de apartament iar cealalta parte a fost platita de socrii ei. Parintii mei i-au aranjat si apartamentul si i-a cumparat si masina. Ideea este ca parintii mei nu doresc ca ea sa aiba vre-un drept din apartamentul pe care vor sa mi-l lase.
Va rog sa imi ziceti o solutie legala prin care acest fapt ar putea fi posibil. Mentionez ca ei nu doresc momentan sa il treaca pe numele meu.
ori va face testament, dar sora il poate ataca, ori va face contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere, cel mai ieftin pt dvs. ar fi sa va doneze casa, dar este o problema daca inca nu vrea sa vi-l dea.
ca sa nu l treaca pe numele dvs nu aveti cum...decat testament care isi va produce efectele la decesul acestora, fiecare sa testeze separat in favoarea dvs. Insa testamentul sau donatia este supusa reductiunii daca incalca rezerva surorii dvs la decesul parintilor si poate fi ceruta de aceasta la deschiderea succesiunii si in termen de trei ani de la decesul fiecaruia dintre parintiidvs.
Cel mai cinstit si onest ar fi sa faceti un contract de intretinere cu parintii dvs prin care dvs va obligati sa le prestati intretinerea pana la decesul fiecaruia dintre ei, aceasta obligatie se noteaza la cartea funciara a imobilului, isi pot pastra si drept de abitatie pe imobil iar sora dvs sa vina declaranta in act ca este de acord si consmite la aceasta instrainare facuta de parintii dvs catre dvs.
Stimati participanti la discutie
AVEM IN CODUL CIVIL REGELEMENTAT CONTRACTUL DE INTERINERE! CONTRACTUL DE VANZARE DACA NU SE DA PRET si se mai face si cu co clauza exista prezumtia in Codul Civil ca este donatie! Deci..sa ne gandim zic....
In cazul in care se va face o donatie, ar trebui sa vina sora mea sa renunte la apartament? Puteti sa imi ziceti mai exact ce inseamna un contract de intretinere si ce implica acest lucru?
NU DONATIE! nu are sa ce sa renunte stimata doamna, caci pactele asupra unor mosteniri nedeschise sunt interzise!Mostenirile se deschid prin moarte! Parintii dvs sunt in viata nu are cum sa renunte la mostenirea lor.
Donatia ca si testamentul pot fi supuse reductiunii la decesulparintilor dvs daca ii incalca cota de rezerva succesorala la acre are dreptul sora dvs in calitate de fiica a parintilor dvs si care cota de rzerva este prevazuta de lege. ATENTIE poate si nu este obligatoriu! Adica daca aveti o sora marinimoasa si buna si cu care va intelegeti nu este obligatoriu sa ceara acest lucru, DAR...viata este plina de surprize si nu se stie niciodata...
Atunci mergeti si faceti un contract de intretinere cu parintii dvs . V am spus ce inseamna acest lucru nu mai repet, cititi cu atentie si nu pe diagonala!
Daca va casatoriti in curand si facet acest contract de intretinere inaintea casatoriei trebuie sa demonstrati ca intretinerea prestata de dvs catre parinti, hrana, medicamente, haine, provin din banii dvs proprii si nu comuni cu ai sotului, caci acesta ar avea un drept de creanta, nu de proprietate asupra apartamentulu. Daca va e teama si de sot incheiati inainte de casatorie cu el o conventie matrimoniala de separatie de bunuri, astfel nu va avea nicio pretentie la acel apartament si nici drept de creanta asupra cheltuielilor cu privire la intretinerea parintilor.
Mostenire
vasimarian13
cum pot trece proprietatea parintilor pe numele meu cu efort birocratic si financiar minim?mentionez ca ambii parinti traiesc si mai am 2 surori.va multumesc ... (vezi toată discuția)
Mostenire
laurentiu1969
Parintii mei sunt despartiti fara a fi divortati,de 10 ani.Mie mi-au cumparat un apartament pe numele meu,fara nici o clauza de a renunta la partea mea din ... (vezi toată discuția)