avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Parintii mei sunt despartiti fara a fi divortati,de 10 ani.Mie mi-au cumparat un apartament pe numele meu,fara nici o clauza de a renunta la partea mea din mostenire.Ce drepturi am in acest caz ,deoarece in apartamentul parintilor locuieste sora mea?
O alta intrebare este legata de urmatorul aspect:dupa ce s-a despartit de mama ,tata a mostenit de la o persoana care nu face parte din familie,mai multe terenuri si un imobil.Daca parintii nu sunt divortati ,in momentul decesului tatalui meu,eu si mama ce drepturi avem din aceasta mostenire?Pe de alta parte tata si-a exprimat dorinta de a lasa mostenire prin testament acele terenuri si imobile,cui crede de cuviinta.Se poate asta si daca da,pot ataca testamentul in instanta?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: laurentiu1969 , utilizator 19:53, 3 Decembrie 2013
V au donat banii de apartament . Dvs nici nu aveti cum sa renuntati la mostenire din moment ce dansii sunt in viata. Pactul asupra unei mosteniri nedeschise este interzis. Mostenirile se deschid prin moarte. La decesul parintilor dvs, sora dvs daca poate demonstra ca parintii dvs v au dat bani pt achizitionarea apartamentului poate cere reductiunea acestei donatii, care este un dar manual din cate inteleg, pt ca ii incalca cota. Deci intelept din partea dvs este sa ramaneti dvs cu apartamentul cumparat din banii parintilor si sora cu apartamentul parintilor daca sunt de valoare aproximativa, deoarece aveti aceeasi cota succesorala .daca parintii n sunt divortati la data decesului tatalui dvs, desi nu stabilim noi ordinea inmormantarilor, veti mosteni astfel sotia 1/4 si copii 3/4, ca parca spuneti ca mai aveti o sora....
Tatal dvs poate lasa prin testament averea oricui, insa mostenitorii rezervatari, adica sotia si copii au dreptul la rezerva succesorala prevazuta de lege, daca testamentul a incalcat o , acesta va fi supus reductiunii .
Reductiunea se face pe Cale amiabila in cadrul procedurii succesorale la notar sau in instanta. Asta numai la decesul testatorului. Actiunea in reductiune se prescrie intr un termen de 3 ani de la decesul testatorului.
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
ContSters250994, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie intre rude de grad i popd_ms popd_ms Am o situatie complicata si as avea nevoie de un sfat (cel putin sa stiu de unde sa incep demersurile). Sunt impreuna cu actuala sotie de peste 10 ani si de ... (vezi toată discuția)
Testament hatice_e hatice_e am o foarte mare problema eu sunt fiica din prima casatorie a tatalui meu problema este ca am facut acum 2 ani un testament cu bunica mea cu stirea tatalui in ... (vezi toată discuția)
Donatie? Diana123123 Diana123123 Buna ziua, Parintii mei doresc sa imi lase un apartament (nu doresc sa il treaca momentan pe mine). Ei vor sa mergem la un notar sa facem un act prin care ... (vezi toată discuția)