avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata refuză să plătească facturile la apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata refuză să plătească facturile la apartament și nici nu vrea să dezbatem succesiunea după mama. Dacă asociația îl dă în judecată și plătesc eu restanțele îmi poate reveni apartamentul în întregime?

Buna ziua,
Am nevoie de sfatul Dvs. Mama a murit acum 7 ani si nu am facut succesiunea. Cu tatal meu nu ma inteleg, a plecat de acasa de 5 ani si nu stiu nimic de el. Toate utilitatile le platesc eu desi facturile vin pe numele lui, insa cand a plecat m a lasat cu restante mari la intretinere; apartamentul este pe numele lui.
Administratorul blocului m a instiintat ca a luat legatura cu tatal meu si i a transmis ca el nu se mai intoarce si nu i pasa de restanta sau de apartament, sa ma dea in judecata pentru neplata pentru ca el nu o sa plateasca nimic si nu i pasa .
Intrebarea mea este: daca tata este dat in judecata pentru suma restanta la intretinere si el declara ca refuza sa plateasca si ca nu l intereseaza ce se intampla cu apartamentul , ma pot eu oferi sa platesc totul la intretinere si astfel sa imi revina mie apartamentul in intregime?
Avand in vedere ca eu am ramas sa ma ocup de apartament si locuiesc in el si ma ofer sa platesc restanta la zi iar tata a abandonat totul si refuza sa plateasca ,poate el sa isi piarda dreptul de proprietar si sa devin eu unic proprietar?
Exista vre o lege care poate fi interpretata si folosita in acest gen sau vre un precedent? Ma gandesc ca un avocat cu experienta ar putea gasii solutii pe marginea unei astfel de legi.
Multumesc frumos
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: anca_ro , utilizator 09:52, 1 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va adresați unui avocat pt a demara o acțiune în instanță prin care sa se dezbata succesiunea mamei,stabilirea moștenitorilor precum si cotelor ce le revin,partajul bunului,etc.Discutati cu un avocat toate aceste aspecte o sa fie nevoie de un proces,av nu face hocus pocus interpretează o lege și câștigati casa.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adresati-va instantei de judecata, in vederea initierii procedurii dezbaterii succesorale.

Succesiunea se dezbate dupa decesul mamei dumneavoastra.

Competenta material, teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.


Instanta de judecata, retinand conflictul survenit intre comostenitori, dispune urmatoarele :

- constata ca fiind deschisa succesiunea dupa x ( succesiunile sunt deschise prin moarte, orice pact asupra unei succesiuni nedeschise este lovit de nulitate absoluta ).

- stabileste cotele-parti din dreptul de proprietate.

- stabileste bunurile din masa partajabila .

- stabileste cine sunt succesori .( acceptarea succesiunii intervine in termen de 1 an de la deces, expres, pe calea unei declaratii notariale, insa si tacit, prin acte de acceptare tacita , implicita ).


Puteti partaja bunurile , toate ori o parte din ele .(taxa datorata catre stat este de 5 %din valoarea masei partajabile ).

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, ai nevoie de un avocat bun care să se ocupe de moştenire şi partaj.
Tatăl nu este necesar să vină, poate trimite o procură sau declaraţiile necesare pregătite de avocat (în colaborare cu notarul) prin poştă.
Dar trebuie răbdare multă.
Va multumesc mult pentru ajutor , stiu ca se poate face succesiune si ce inseamna acest lucru, dar eu am intrebat cu totul altceva... situatia descrisa de mine este posibila avand la baza acest refuz si investitiile mele in locuita sau nu ?
O zi frumoasa va doresc
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu este posibil un astfel de scenariu.
Dvs sunteti liber să achitați toate datoriile, dar cat timp nu ati dezbătut succesiunea si nu aveti un act de proprietate pentru cota dvs, practic, platiti niste bani pentru tata.
Ce o sa se întâmple? O sa se acumuleze niste datorii atat de mari, încât va exista riscul sa fiti executați. Si cum pasivul succesoral (datoriile) se suportă in limita activului, mai pe romaneste, o sa pierdeți apartamentul.

Alte discuții în legătură

Succesiune naeprioroc naeprioroc Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat). Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedeschisa in termen de 6 luni elena_68 elena_68 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu sfaturile dumneavoastra,mama a decedat acum un an eu mai am un frate iar tatal nostru traieste noi nu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire ady492 ady492 mama a murit am ramas eu un frate si tata sucesiunea dupa decesul mamei nu am facuto, tata poate sa vinda casa sau pamintu care il are si din partea mamei fara ... (vezi toată discuția)