avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Eu am un frate si o sora cu care nu am mai tinut legătura, eu am plecat dupa moartea mamei mele din satul meu natal si nu am mai știut nimic de fratele meu am ținut legătura decat cu sora mea...dupa multi ani m.am întors în sat, la care toata lumea ma stia ca sunt mort si eu si sora mea... Fratele meu ma trecut ca find mort si eu si sora mea pentru a ne scoate de la mostenirea terenurilor, au facut chear si un certificat de mostenitor in care doar el este trecut iar noi suntem trecuti ca find morții... Ce asi putea face ca sa am din nou dreptul la pământul agricol? Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 23:39, 18 Februarie 2019
Nu cred ca se poate emite vreo parere fara a se analiza actele.
Nu stiu cum putea sa va treaca mort daca sunteti viu...
Daca rudele dumneavoastra afirmau, in fata notarului public, faptul ca ati decedat, acestia trebuiau sa prezinte un certificat de deces, ori o hotarare judecatoreasca, prin care a fost declarat decesul.

In ipoteza in care a fost eliberat un astfel de act (un certificat de mostenitor ), acesta este lovit de nulitate absoluta.

Instanta de judecata poate constata si pronunta sanctiunea nulitatii absolute.


Consecintele nulitatii absolute sunt urmatoarele:

-refacerea cotelor succesorale.
-mentionarea dumneavoastra in calitate de succesor .


Nulitatea absoluta produce efecte retroactiv(ex tunc) , asadar, pentru trecut, procedandu-se la repunerea in situatia anterioara.

Totusi, situatia expusa de dumneavoastra este putin probabila.

Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se lua in seama declaratia rudelor.
Trebuie sa fie mult mai mult de atat.
Din păcate nu se poate face rectificare la notar deoarece se modifică fundamental drepturile şi calitatea părţilor, ci doar în instanţă. Rectificările la notar sunt pentru erori minore sau indiferente care nu cauzează vătămare majoră.

Părţile pot declara că din eroare au declarat că doar ei sunt moştenitorii crezându-l pe frate mort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Copilul nenăscut, fiind in pantecul mamei la momentul deschiderii succesiunii - conceput, dar nenascut - avea dreptul la mostenire? Silvia1945 Silvia1945 Avem o poveste pe scara blocului, de la un vecin care s-a mutat cu 2 ani în urmă. În 1987 a murit bunicul lui. La deschiderea succesiunii au venit 2 ... (vezi toată discuția)
Testament gion gion As avea nevoie de o clarificare. Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei ... (vezi toată discuția)