avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Legea privind cainii agresivi sau periculosi
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Legea privind cainii agresivi sau periculosi

Buna ziua,

daca se poate as dori sa va adresez cateva intrebari in legatura cu aceasta lege, mai de graba ar fi nelamurire pentru mine.

Catelul meu face parte din art. 1, lit. b) (este un Cane Corso).

1. Nelamurirea asupra acestei categorii de canine imi apare la art. 9, lit. c) :
ce sunt actele de origine recunoscute de Asociatia Chinologica din Romania (ACR); despre ce acte este vorba, se refera la Pedigriu (care poate fi mostenit din partea parintilor), sau la actele care eu sunt obligat sa il fac la ACR (art. 3, alin. (2) )?

2. O alta nelamurire/intrebare ar fi daca suntem obligati la sterilizarea cainilor din art. 1, lit. b). Persoana de la cine am primit catelul nu a facut pedigriu la catel (doresc sa mentionez ca parintii lui au pedigriu) si din acest motiv a spus ca trebuie sa il sterilizez. Legea din acest punct de vedere pentru mine nu este clar, imi spune doar (vezi, art. 9, lit. c) ) ca este interzis reproducerea caninelor din art. 1, lit. b) dar nu spune ca suntem obligati sa si ii sterilizam. In art. 10, spune ca doar cainii din art. 1, lit. a) sunt obligati sa fie sterilizati indiferent de sexul acestora.

3. Ultima intrebare spre dumneavoastra este, legea "OUG 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, republicata. Ordonanta de urgenta nr. 55/2002 republicata 2014" a suferit vre-o schimbare/modificare pe parcursul anilor, daca da, as putea primi un link sa vad ce au schimbat/modificat? Precum mentionasem mai sus, catelul am luat de la un crescator si nu de la un adapost de caini abandonati, unde stiu ca ei sunt obligati sa sterilizeze cainii indiferent de sex.

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile si lamuririle oferite.

Cu stima,
Bela
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:48, 20 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1-Este vorba despre documentele care atesta originea cainelui ,respectiv pedigre-ul
2-Daca cunoasteti detinatorii exemplarelor anterioare=,bunicii exemplarului pe care il detineti care detin documente de origine,puteti sa ii contactati sa solicitati exemplar de pedigre sau daca exemplarul este inregistrat la asociatia chinologica romana -daca nasterea a fost inregistrata puteti solicita pedigre direct de la asociatia chinologica romana
3-[ link extern ]
Deci nu sunt obligat sa sterilizez cainele. Eu asa vad in regulament, doar cei din art.1, lit. a) sunt obligati sa fie sterilizati.
Voi incerca sa ii fac pedigriul si sa aflu cine erau bunicii si tatal (ca mama este la crescator si are pedigriu).

Multumesc pentru raspuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca mama are pedigre si daca nasterea a fost inregistrata la autoritati ,puteti obtine usor document care atesta genealogia exemplarului dv

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se pot reclama montele ilegale intre caini fara pedigree ? andrei_sfnt andrei_sfnt Buna ziua, Din cate am studiat personal, imperecherea exemplarelor canine fara pedigree este ilegala din ianuarie 2015. Legea 258/2013, completare a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am achizitionat o catelusa de la un crescator renumit ... Beatrice.C. Beatrice.C. Buna ziua, Am achizitionat o catelusa de la un crescator renumit din rasa Pomeranian. Ni s-a spus verbal si in scris ca aceasta detine Pedigree si ca ... (vezi toată discuția)
Casa.2 chiriasi.caine periculos lasat liber in curte. NubreeD NubreeD Buna ziua, De 3 luni am inchiriat nivelul inferior al unei case ca si sediu pentru firma mea.De 1 luna a fost inchiriat si nivelul superior de catre o ... (vezi toată discuția)