avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de a face, dreptul de acces....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de a face, dreptul de acces....

De fiecare data cand am nevoie sa intru pe proprietatea vecinului (pentru a face reparatii la imobilul proprietate personala ) am nevoie de hotarare judecatoreasca ? (chiar daca am doua hotarari pe acest lucru , pentru reparatii , bineinteles reparatiile sunt diferite,; explicit am avut o sentinta de genul "sa permita accesul de a face reparatiile" . Alfel spus daca in viitor apare necesitatea unui alt tip de reparatie am nevoie de o alta sentinta sau pot apela direct la un executor? judecatoresc? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: jozsdomk , utilizator 08:31, 20 Februarie 2019
Mergeți cu hotărârea la un avocat sau redați dispozitivul (fără date personale, bineînțeles), informațiile expuse sunt prea lapidare.
@jozsdomk, nu, nu puteti apela direct la un executor judecatoresc pentru ca titlul executoriu reprezentat de hotararea judecatoreasca veche se refera doar la obiectul dedus judecatii la acel moment. Insa, faptul ca aveti deja o hotarare care v-a fost favorabila este un aspect pozitiv al autoritatii de lucru judecat asupra existentei dreptului dvs de a avea acces pentru reparatii, situatie in care va puteti adresa unui avocat cu sanse foarte mari de a castiga si urmatorul sau urmatoarele procese (si nu stiu cat o sa-i convina vecinului sa plateasca cheltuieli de judecata si cheltuieli de executare silita, in loc sa va permita accesul, in mod amiabil, in virtutea relatiilor de buna vecinatate).
Multumesc. Sa inteleg ca , o hotarare judecatoreasca , ramasa definitiva si care precizeaza foarte clar , " sa permita accesul in mod neconditionat pentru a efectua reparatiile ..... se refera strict la cele existente , iar pe viitor daca apare acelasi fenomen , pentru a putea fi facute presupune un alt proces ? P.S. printre altele am apelat la un executor care afirma ca executa sentinta , nu stiu cat este de legal , in fine despre intelegere cu vecinele nici nu poate fi vorba , oamenii "traiesc intr-o alta lume.... "

~ interventie moderator - nu citati mesajul imediat anterior ~
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2019
trandafir2, moderator
"... se refera strict la cele existente (...)"
Se refera strict la cele necesare (nu existente). Si este normal sa fie asa, pentru ca reparatiile pot fi de mai multe feluri, una este o tencuiala cazuta si alta este o subfundare spre exemplu. Ratiunea legii este clara si in plus textul mai spune ceva ..., ce spune textul? "...în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul." Or, despagubirea s-ar putea stabili numai pentru o interventie precisa, clar determinata.

"(...) iar pe viitor daca apare acelasi fenomen , pentru a putea fi facute presupune un alt proces ?"
Da, un alt proces, in conditiile pe care le-am expus in primul mesaj (adica mult mai usor de castigat).

Daca BEJul a spus ca pune sentinta in executare si daca obligatia n-a fost executata, atunci s-o puna, este raspunderea lui (oricum dvs veti completa o declaratie prin care veti spune daca hotararea definitiva a mai fost pusa sau nu in executare).

Cat priveste, intelegerea amiabila cu vecinele, este foarte posibil ca nimeni sa nu le fi explicat destul de clar cum stau lucrurile dpdv juridic, ma rog, in termeni pe care sa-i priceapa (dar asta este o alta discutie).
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii STEFAN VIORICA STEFAN VIORICA Bună ziua. Tocmai m-am înscris pe Forum, şi vă rog să-mi permiteţi să va reţin atenţia cu o problemă personală, în speranţa că voi afla un ... (vezi toată discuția)
Casa pe hotar madalina_cristiana madalina_cristiana Va rog sa imi spuneti care este temeiul legal prin care pot sa fac reparatii la un perete al casei ce se afla pe hotar (ar trebui sa intru in curtea vecinilor ... (vezi toată discuția)
Notificare de la executor ce sa fac? yssalia yssalia ca sa raspund la onotificare data de executor privind repararea casei de catre vecinul meu cu care nu sint in relati amiabile ce pot vace? si exista vro lege ... (vezi toată discuția)