avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut sub baza unor articole in care eu nu ma ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut sub baza unor articole in care eu nu ma incadrez

În fapt, la data de 26.07.2009, am fost implicat intr-un accident rutier, pe „sos Olteniţei” din care a rezultat decesul unei persoane, iar când Organele de Politie Rutiera, au venit, mi-au reţinut permisul de conducere abuziv, in baza art. 111 alin.(4) din Codul Rutier care spune ca „Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat intr-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporala grava a unei persoane, se retine de către politia rutiera daca autorul accidentului a încălcat o regula de circulaţie dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3), eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie. Daca regula de circulaţie incalcata este una dintre cele prevăzute la art.100 alin. (3) si la art. 101 alin. (3), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioada de 15 zile.”

Pe dovada de circulaţie care mi-au eliberat-o, sunt specificate contravenţiile pe care ei menţin ca eu le-am incalcat, acestea fiind:

Art. 48. – OUG 195/2002 Republicata
1. Conducătorul de vehicul trebuie sa respecte regimul legal de viteza si sa o adapteze in funcţie de condiţiile de drum, astfel încât sa poată efectua orice manevra in condiţii de siguranţa.

Art. 108, alin. (1) litera b punctul 5 – OUG 195/2002 Republicata
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
5. nerespectarea semnificaţiei indicatorului „ocolire”, instalat pe refugiul staţiilor de tramvai;

Privind art.111 alin (4), eu nu am incalcat nici o contravenţie din art. 102 alin. (3), care spune ca:

art. 102 alin. (3) - OUG 195/2002 Republicata
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
b) conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român;
c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
d) nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art.35 alin.(3); in OUG 63/2006 / d) abrogat in OUG 195/2002

Art. 35 – obligaţiile participanţilor la trafic
(3)În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul sa verifice vehiculul, precum si identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când exista indicii despre săvârşirea unei fapte de natura contravenţionala sau penala.
e) depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Menţionez ca nici pe dovada de circulaţie, nu este menţionat nicidecum una dintre aceste contravenţii din art.102 alin (3), aceasta însemnând ca permisul meu a fost reţinut abuziv pe baza art. 111 alin. (4) OUG/195/2002 rep. În care eu nu mă regăsesc si nu mă încadrez.


In drept, ce temei pot folosi? Caci nu gasesc nicaieri, am intrebat si un avocat.....Si inca ceva, ce instanta este competenta? Tribunalul Bucuresti Sectia VIII-a?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adypop , utilizator 07:26, 5 Decembrie 2009
Imi pare rau pentru Dvs.dar sa nu uitam ca a fost vorba de un accident de circulatie mortal.Echipa de cercetare a Politiei Rutiere care s-a deplasat la fata locului nu a putut aprecia pe loc si nici nu este recomandabil sa se exprime,decat dupa ce coroboreaza toate probele(audieri martori,raportul de necropsie,schita locului accidentului)dupa care decid in cunostinta de cauza ,dupa consultarea procurorului de caz ,care va fi informat in acest sens.Din putinul pe care l-ati relatat nu a rezultat ca in zona se afla vreo trecere de pietoni,daca pe tronsonul de drum pe care ati comis accidentul era vreo interdictie cu privire la viteza de circulatie sau daca pietonul a traversat prin loc nemarcat si fara a prealabila asigurare.In context nu apreciez ca ar fi vorba despre un abuz al lucratorilor Politiei Rutiere,prin retinerea permisului de conducere,Dvs.fiind parte in acest caz in care totusi sa nu uitam ca a decedat o persoana.Cazul este departe de a fi solutionat in urmatoarele 30 zile,timp in care veti da declaratii la organele de ancheta(recomandabil sa va luati un avocat) si mai apoi functie de probe sa se dispuna asupra vinovatiei Dvs.cu mentionarea explicita a articolelor de lege incalcate.SUCCES !
Asa cum va explicat si @adypop, dv. sunteti cercetat sub aspectul savarsirii unei infractiuni, permisul dv. de conducere a fost retinut in mod corect asta daca tineti cont si de prevederile urmatoarele prevederi legale :
REGULAMENT de aplicare a Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
"Art. 232. - (1) În cazul producerii unui accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane sau distrugerea unuia sau mai multor vehicule, permisul de conducere se retine o data cu constatarea faptei, titularului acestuia eliberându-i-se o dovada înlocuitoare fara drept de circulatie, daca din primele cercetari rezulta ca evenimentul s-a produs din cauza nerespectarii de catre acesta a unei reguli de circulatie.
(2) Permisul de conducere nu se retine în cazurile prevazute la alin. (1), daca din primele cercetari rezulta ca titularul acestuia nu a încalcat nici o regula de circulatie. "
in ceea ce priveste recuperarea permisului pe perioada desfasurarii cercetarilor acest lucru nu este posibil, singura modalitate este cea a prelungirii dovezi de circulatie, care se face conform :
"Art. 233. - (1) În situatia savârsirii unor fapte ce întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrag sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere, cu exceptia celor prevazute la art. 77 alin. (2) si (3), art. 78 alin. (3), art. 79 alin. (1) si (4), art. 81 alin. (1), art. 82 alin. (1) si la art. 84 alin. (3) din ordonanta de urgenta, politistul retine permisul de conducere, eliberând titularului o dovada înlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
(2) Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei specializate, din 30 în 30 de zile, în baza unui document eliberat de procurorul care efectueaza urmarirea penala sau de cel care exercita supravegherea cercetarii penale, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti, iar în cursul judecatii, de catre instanta sesizata cu judecarea cauzei. "
Pietonul a tranversat printr-un loc nemarcat si fara a se asigura, iar nu era o interdictie cu privire la viteza de circulatie.
"Art. 232. - (1) În cazul producerii unui accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane sau distrugerea unuia sau mai multor vehicule, permisul de conducere se retine o data cu constatarea faptei, titularului acestuia eliberându-i-se o dovada înlocuitoare fara drept de circulatie, daca din primele cercetari rezulta ca evenimentul s-a produs din cauza nerespectarii de catre acesta a unei reguli de circulatie."
Atunci, or, politia rutiera a abuzat, eliberandu-mi o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie?
Neincadrarea mea in nici unul dintre art prevazute, nici in art111 alin4, mai exact alin 102 alin 3, atunci in baza caror articole mai exact mi-au retinut permisul de circulatie?

Sa nu uitam, ca ne bucuram de prezumtia de nevinovatie, pana la o hotarare a instantei de judecata ramasa definitiva si irevocabila, acestea fiind spuse:
"Imi pare rau pentru Dvs.dar sa nu uitam ca a fost vorba de un accident de circulatie mortal." sau "Dvs.fiind parte in acest caz in care totusi sa nu uitam ca a decedat o persoana" sa nu mergem pe baza moralitatii, caci nu folosesc la nimic.

Deci, in baza caror articole imi pot intemeia plangerea, pentru neincadrarea in articolele care duc la retinerea permisului de circulatie?
Nu intelegeti gresit nu va judeca nimeni, ceea ce am incercat eu sa va explic este faptul ca situatia dv. trebuie analizata tinad cont de legislatia speciala astfel am sa va citez in continuare mai multe prevederi legale aplicabile situatiei dv. particulare:

Politistul care a constatat accidentul a aplicat prevederile
REGULAMENTULUI de aplicare a Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

"Art. 233. - (1) În situatia savârsirii unor fapte ce întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrag sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere, cu exceptia celor prevazute la art. 77 alin. (2) si (3), art. 78 alin. (3), art. 79 alin. (1) si (4), art. 81 alin. (1), art. 82 alin. (1) si la art. 84 alin. (3) din ordonanta de urgenta, politistul retine permisul de conducere, eliberând titularului o dovada înlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
(2) Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei specializate, din 30 în 30 de zile, în baza unui document eliberat de procurorul care efectueaza urmarirea penala sau de cel care exercita supravegherea cercetarii penale, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti, iar în cursul judecatii, de catre instanta sesizata cu judecarea cauzei. "

Faptul ca aveti dovada de circulatie, respectiv faptul ca s-au aplicat prevederile art. 233, si nu prevederile art 232 este dovada faptului ca din primele cercetari rezulta ca nu aveti nici o vina, nu ati incalcat prevederile legale cu privire la regimul circulatiei, dar fapta dv. a avut un efect(decesul persoanei) si trebuie intreprinse cercetari in ceea ce priveste aceasta situatie de fapt.
Conform legislatiei permisul dv. trebuie retinut pe perioada cercetarilor asa cum prevede: art. 233 pentru ca dv. ati savarsit "fapte ce întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrag sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere"
Fapta dv. va fi cercetata sub aspectul infractiuni prevazute de :
Codul penal:

"Art. 178. - Uciderea din culpa

Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Când uciderea din culpa a unei persoane este savârsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, având în sânge o îmbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta savârsita din culpa, de orice alta persoana în exercitiul profesiei sau meseriei si care se afla în stare de ebrietate.

Daca prin fapta savârsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevazute în alineatele precedente se poate adauga un spor pâna la 3 ani."


''Art. 101 - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:

a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecatorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;

b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 77, art. 78 alin 92), art. 79 alin. 91) , (2) , (4) şi (5), art. 81 alin (1) şi (2), art. 82 alin (1) şi art. 84 alin (3);

c) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul se află în urmărire penală pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6);

d) titularul permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. (c) din Codul Penal.

e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;

(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament."

Analore a scris:

''Art. 101 - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:

a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecatorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 77, art. 78 alin 92), art. 79 alin. 91) , (2) , (4) şi (5), art. 81 alin (1) şi (2), art. 82 alin (1) şi art. 84 alin (3);


Daca va rog, sa-mi spuneti si mie, in ce OUG sunt aceste articole, mai exact art 77, art 78 alin 92), art 79, alin 91), (2) ...inteleg ca acel 9 fiind ( dar, nu sunt relevante, deci OUG 195/2002 REP sau 63/2006?

Alte discuții în legătură

Dovada fara drept de conducere !? Szili Nagy Szili Nagy Am savarsit fapta mentionata la art 334 al 1. Ce dovada trebuia sa primesc, cu sau fara drept de conducere? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie hauhau6969 hauhau6969 buna ziua ... am si eu o intrebare ... daca am avut 0,71 mg in aerul respirat , in afara de dosar penal si permis suspendat ma mai aleg cu altceva?auzeam pe ... (vezi toată discuția)