avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Detalii masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Detalii masa succesorala

Buna ziua,

Bunicul meu a decedat in urma cu 6 luni si avea 2 proprietati, un apartament (pe care exista CF) si o casa pe care exista doar un titlu de proprietate (nu exista CF). Din pacate in casa sta un unchi care nu doreste sa puna pe masa succesorala casa, nici macar pentru a-i face acte. Acest lucru nu ne deranjeaza pe noi (ceilalti 3 mostenitori), dar am vrea sa stim daca se poate sa impartim doar apartamentul, fara casa. Exista aceasta posibilitate? Sa facem succesiunea doar pe apartament?
Cel mai recent răspuns: zziizzuu , utilizator 12:57, 20 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Succesiunea presupune acceptarea intregii mostenirii.

Puteți dezbate succesiunea doar cu privire la o parte din bunuri și, ulterior, veți putea obține un certificat de moștenitor suplimentar și pentru restul bunurilor moștenite.

Art. 118 din Legea 36/1995 a notarilor publici prevede că, având "acordul tuturor moştenitorilor, notarul public poate relua procedura succesorală, în vederea completării încheierii finale cu bunurile omise din masa succesorală, eliberând un
certificat de moştenitor suplimentar".
Din interpretarea acestui text de lege rezultă că succesiunea se poate dezbate și doar pentru o parte din bunurile care au fost anterior omise.

Același articol de lege prevede că "se prezumă acordul pentru eliberarea unui certificat suplimentar de moştenitor al moştenitorului care, legal citat, nu-şi manifestă opunerea".

Buna ziua,
Se poate face succesiunea doar pe un anumit bun, apartament, casa, etc., la notar, daca sunt toti mostenitori de acord, sau prin instanta...
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. s-a făcut succesiunea după defunct. după câteva ... mihaelacrina mihaelacrina Buna ziua. S-a făcut succesiunea după defunct. După câteva luni am aflat că mai este ceva cont deschis pe numele defunctului și un automobil după care ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ddenisa ddenisa daca la masa succesorala s-a omis o proprietate se anuleaza succesiunea respectiva sau se deschide o alta succesiune pe proprietatea uitata? (vezi toată discuția)
Boala alzheimer mostenitor 22chiajna 22chiajna Vreau sa fac o suplimentare pentru actele de moștenire. dupa tatăl meu decedat acum 25 ani. Suntem 3 moștenitori din care mama (care are 94 ani) are ... (vezi toată discuția)