avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fatada balconului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fatada balconului

Acum 4 ani am achizitionat un apartament cu un mic balcon de 2 mp. Fatada balconului este realizata din placi decorative din beton sudate in cateva puncte de o balustrada din teava rectangulara . Fostii proprietari dupa anii 1990 au inchis balconul cu rame din cornier metalic si sticla iar pe interior au zidit cu bca. In tot acest timp balconul nu arata urme de degradare nici pe exterior nici pe interior.

In urma ploilor, in timp teava din coltul balconului meu s-a erodat ceea ce a dus ca in luna decembrie 2018 sa se desprinda o placa decorativa (aprox 50kg) de la etajul 9 si a cazut pe spatiul pietonal fara pagube (pur noroc, erau sanse imense sa puna viata in periocol ). De aici a inceput toata distractia. In urma incidentului am solicitat ajutorul pompierilor care au refuzat sa intervina pentru a verifica celelate placi ramase. Am solicitat politia care a venit la fata locului si au solicitat ajutorul pompierilor considerand ca este pusa in pericol viata pietonilor. In urma interventiei pompierilor cu autospeciala au constatat ca mai exista o placa din mozaic care prezinta pericol de desprindere si au ancorat-o in mai multe parti cu o coarda prin zidul de bca. A doua zi am sunat la asociatie si mi s-a spus ca este proprietatea mea si sa ma descurc. Politia mi-a dat o instiintare cu teremn de 30 zile sa remediez situatia atat mie cat si presedintelui.Presedintele asociatie a fost chemat la inspectoratul judetean de cosnstructii dar nu a luat nici o masura nici pana in ziua de azi.

Am depus o sesizare in scris in decembrie la asociatie prin care solicit luarea unor masuri pentru evitarea unei tragedii deoarece exista riscul de desprindere si de la alti locatari dar nu mi s-a raspuns.

Conform noii legi 196/2018 a Asociatiilor de Proprietari, fatada balconului este proprietate individuala sau comuna?
Cel mai recent răspuns: Tatiana05 , utilizator 19:43, 14 Octombrie 2021
Trebuie să remediată urgent problema.
Puteti ajunge sa fiti condamnat pentru ucidere din culpă.

Problema dvs. este ca nu asociația ă pus plăcile decorative.
Dacă cădea doar tencuiala era în sarcina asociației rezolvarea problemei.
Placile decorative le-a pus constructorul in anii 1980 cand a construit blocul. Fatada balconului nu face parte din fatada blocului?

Vreau sa ma lamuresc daca aceste masuri nu ar trebui luate la nivel de asociatie pe intreg blocul? Eu nu am mai dormit linistita dupa incident si am luat masurile necesare. A fost nevoie de o expertiza tehnica si autorizatie de construtie in regim de urgenta pentru a indeparta placile acelea decorative care in total cantareau 300 kg si urmeaza sa depun restul actelor.

Recent m-a contactat o vecina disperata deoarece prezinta acelasi risc de desprindere a placilor. Suntem 44 de locatari, inseamna ca fiecare proprietar trebuie sa urmeze toti pasii individual expertiza tehnica, autorizatie de constructie, proiect de reconstructie, avize de la mediu, salubritate, inspectoratul judetean de constructie?
Daca sunt puse de constructor si nu de vechiul proprietar asociatia trebuie sa rezolve.
Însă, în cazul în care va fi ucisă o persoană exista riscul ca proprietarul, asociația si administratorul sa raspunda penal.
Asociația nu ar avea probleme decat ca ar avea de achitat prejudiciul...
Posibil vreo 500 000 euro.
Proprietarii însă vor fi executați silit daca vor fi găsiți vinovați penal.Adica isi pierd casa...

Încercați să rezolvați cât mai urgent.

Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul București
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Concret este vorba despre exteriorul balconului dv respectiv fatada imobilului de locuit in comun,adica parte comuna
Conform dispozitii in vigoare asociatia de proprietari se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune de imobil
Responsabilitatea remedierii situatiei revine exclusiv asociatiei de proprietari
Dacă nu se intervenea cu zid de bca și rame de cornier și dacă rămânea in stadiul initial al constructiei.

Alte discuții în legătură

Construit camara in balcon potopea stelian potopea stelian Buna ziua,vreau sa-mi fac o camaruta in balcon ce consta in construirea unui zid din BCA si izolat cu polistiren si zugravit exact culoarea blocului plus usa ... (vezi toată discuția)
Restaurare andra_biuret andra_biuret Buna ziua In cazul in care de pe fatada blocului cad caramizi de la un singur balcon (e prevazut in schita blocului) Din cauza acoperisului spart, ploua si ... (vezi toată discuția)
Acord asociatie de proprietari paulpaulion paulpaulion Am urmatoarea situatie : De citiva ani, vecinul de la parterul blocului si-a instalat centrala termica pe combustibil solid in spatiul de sub balconul meu ... (vezi toată discuția)