avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral

Bună dimineața,bunicul meu a decedat în urma cu 35ani iar bunica acum 26ani.Din căsătoria celor 2 a rezultat 2 copii,mama si unchiul meu care nu a fost căsătorit însă dintr o relatie extraconjugale a rezultat 2 copii,unchiul a decedat cu 30 ani in urma.Mama mea a murit acum 16ani si noi nu am dezbătut succesiunea după ea,însă de curand am fost chemați în instanță de către verisori mei ptr.a face partaj succesoral si iesirea din indiviziune.Au dreptul moral si legal sa faca acest lucru având în vedere că ei nu s au ingrijit de bunica,nu au adus nicio contribuție materială în toți acești anii,mai mult taxele și toate cheltuielile au fost achitate de mama si tatăl meu,tata care in prezent locuiește în acel imobil de mai bine de 18ani.Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:06, 22 Februarie 2019
Buna dimineata. Verii dvs au dreptul atat moral cat si legal, sa ceara partea lor dupa tata indiferent ca parintii lor nu au fost casatoriti. Daca din pct de vedere legal au fost recunoscuti sunt mostenitori rezervatari. Legea la noi nu tine cont cine de cine a avut grija, In schimb daca la bunul mostenit s-au facut investitii care pot creste valoarea bunului puteti cere despagubiri. Asta fiind varianta f scurta :)
Buna ziua,si va multumesc ptr.raspun,in completarea celor expuse mai sus mai vin cu aceasta precizare,exista un certificat de mostenitor emis pe numele mamei mele în anul 1990,de catre bunicul meu,bunica fiind renuntator expres,acest certificat a fost atac în instanță și declarat nul,ulterior s a emis un titlu de proprietate în anul 1995,însă bunica era decedate din anul 1991,se mai poate face ceva în această situație?

Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2019
P.Ana24, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

P.Ana24 a scris:

Buna ziua,si va multumesc ptr.raspun,in completarea celor expuse mai sus mai vin cu aceasta precizare,exista un certificat de mostenitor emis pe numele mamei mele în anul 1990,de catre bunicul meu,bunica fiind renuntator expres,acest certificat a fost atac în instanță și declarat nul,ulterior s a emis un titlu de proprietate în anul 1995,însă bunica era decedate din anul 1991,se mai poate face ceva în această situație?

Care a fost motivul anularii?
Art.119 din legea nr.36/1995,s au folosit de acest articol si s au adresat justiției pentru anularea lui,au câștigat si ulterior s a emis un titlu de proprietate datând din anul 1995,în care este cuprinsă întreaga masa succesorala,această masa succesorala nu era cuprinsă si in acel certificat de mostenitor.Povestea este foarte incalcita,practic,partea de moștenire care a aparținut bunicii,moștenire dată de catre bunicii aceștia(strabunici mei),a fost dată mamei mele transmisă prin viu grai,acest lucru nu se poate proba în instanță în acest moment,însă părinții mei sunt cei care au întreținut pămînturile si gospodăria acesteia din anul 1991 până în prezent.Acesti verisori au venit sa si ceară jumătate din tot ce a aparținut bunicilor după mai bine de 27ani.Mai există câștig de cauză în acest caz?Am vrut să i despagubim,însă ei doresc jumătate din tot ce a aparținut bunicilor

raluk0207 a scris:

P.Ana24 a scris:

Care a fost motivul anularii?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul scris de dvs se refera la posibilitatea anularii certificatului de mostenitor.
Dar motivul anularii care a fost?
Ati mentionat mai sus ca in certificatul de mostenitor, bunica a renuntat si a ramas mama unica mostenitoare.
Cumva deduc ca unchiul nu a fost declarat. S-a "uitat" existenta lui si de fapt asta a fost motivul anularii.
Verisorii dvs au dreptul la jumatate.
Vina apartine exclusiv parintilor dvs care de 28 de ani au stat in casa cu bunicii si au avut tot timpul din lume sa-si faca acte, cat bunicii erau in viata. Faptul ca au locuit acolo, legal, nu ii indreptateste la mai mult.
Iar pentru investitii, au doar un drept de creanta.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunici. 2 din 6 copii ai acestora sunt decedati Ica23 Ica23 Buna seara. Am cateva nelamuriri legate de o succesiune ce dorim sa o dezbatem. Parintilor mei le-a ramas “mostenire” (buncii au impartit tot ce aveau in ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa mama pe 2 mase succesorale sorisso2005 sorisso2005 Buna ziua, Am cateva intrebari legate de succesiune. Mama a decedat in 2007 iar succesiunea dupa mama am facut-o acum in 2012. Succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)
Diminuarea masei succesorale prin disimulare ionmoisil ionmoisil Parintii tatalui meu au avut 2 fii, tatal meu si unchiul meu.Primul a decedat bunicul inainte de 1989.Masa succesorala dupa bunicul meu s-a impartit in cotele ... (vezi toată discuția)