avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unul dintre cei doi moștenitori a apărut după ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unul dintre cei doi moștenitori a apărut după dezbaterea moștenirii, vândută între timp de cel care a urmat procedura de dezbatere. Mai poate face ceva cel care se pare că a fost declarat decedat?

buna ziua. Vin cu urmatoarea speță
Fratele unui bunic a decedat lasand in urma 2 mostenitori A si B. De B nu se mai stia nimic, pana azi.
A a urmat procedura pentru deschiderea mostenirii si a vandut tot ce ținea de aceasta. Azi, cam la 1 an, a apărut și al doilea moștenitor. Din ce stiu la notar fratele l-a declarat mort. Mai poate face ceva in cazul de față?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 13:55, 18 Martie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este posibil ca doar in penal sa se mai poata rezolva cazul.Acum exista si aceasta posibilitate mai bine decat pe vechea lege procesual penala.
Depinde de mai multe lucruri si acestea iau mult timp pentru a fi discutate si analizate cu avocatul.
Nu se poate spune ceva asa in baza a ceva incert cum nici judecata nu se bazeaza pe 2-3 cuvinte si gata procesul...
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe bune!? L-a declarat mort? Și notarul ce a făcut? L-a crezut pe cuvânt?
Notarul acesta mai are și birou!? (în caz că e adevărat ce ziceți dvs).

Iertați „tonul”, dar mie mi s-a întâmplat chiar într-o instanță de judecată ca reclamanta să-mi declare clienta (pârâta) moartă. Doar că acolo, judecătorul i-a cerut reclamantei să depună și o dovadă. N-a fost dispus s-o creadă pe cuvânt. Cu toate acestea, când am răspuns eu la apelul grefierului, s-au uitat așa de lung la delegația mea de parcă eu eram aceea care venisem cu delegația de pe Lumea Ailaltă, unde fusesem nițel să mi-o semneze careva.
Pentru sentimentul pe care l-am trăit în clipa aceea, mi-a trecut prin minte cam tot răul pe care puteam să-l fac. (Asta ca răspuns la întrebarea dvs. dacă se „mai poate face ceva”. Se pot face multe. Depinde de atitudinea moștenitorului „B”).
Eu am ales să intru în acel dosar înainte ca „gluma macabră” să producă și efecte.

Însă, în speța dvs. efectele s-au produs deja.
Există deja certificatul obținut ... cum o fi fost obținut. (Apropo, într-o dezbatere succesorală se audiază și vreo doi martori. Aștia ce or fi grăit?)
Și apoi, există acea rapiditate a vânzării. Ziceți că a „A” a vândut tot înainte de a apariția „cam la 1 an” a moștenitorului „B”. Păi dacă iau rapiditatea aceasta și o pun pe lângă „nu se mai știa nimic”, atunci zisa neștiință începe să-mi sune a poveste de adormit copiii. Aveți grijă când folosiți impersonalul într-o exprimare, căci este mai grăitor decât vă puteți închipui.

Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2019
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns. Cineva din familia mea a primit o scrisoare in care era un nr de telefon si intrebari despre ce face tatal lui A si B. S-a dat telefon la acel numar si asa am aflat ca traieste. Nu stia nimic din ce s-a intamplat
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Pe bune!? L-a declarat mort? Și notarul ce a făcut? L-a crezut pe cuvânt?
Notarul acesta mai are și birou!? (în caz că e adevărat ce ziceți dvs).

Iertați „tonul”, dar mie mi s-a întâmplat chiar într-o instanță de judecată ca reclamanta să-mi declare clienta (pârâta) moartă. Doar că acolo, judecătorul i-a cerut reclamantei să depună și o dovadă. N-a fost dispus s-o creadă pe cuvânt. Cu toate acestea, când am răspuns eu la apelul grefierului, s-au uitat așa de lung la delegația mea de parcă eu eram aceea care venisem cu delegația de pe Lumea Ailaltă, unde fusesem nițel să mi-o semneze careva.
Pentru sentimentul pe care l-am trăit în clipa aceea, mi-a trecut prin minte cam tot răul pe care puteam să-l fac. (Asta ca răspuns la întrebarea dvs. dacă se „mai poate face ceva”. Se pot face multe. Depinde de atitudinea moștenitorului „B”).
Eu am ales să intru în acel dosar înainte ca „gluma macabră” să producă și efecte.

Însă, în speța dvs. efectele s-au produs deja.
Există deja certificatul obținut ... cum o fi fost obținut. (Apropo, într-o dezbatere succesorală se audiază și vreo doi martori. Aștia ce or fi grăit?)
Și apoi, există acea rapiditate a vânzării. Ziceți că a „A” a vândut tot înainte de a apariția „cam la 1 an” a moștenitorului „B”. Păi dacă iau rapiditatea aceasta și o pun pe lângă „nu se mai știa nimic”, atunci zisa neștiință începe să-mi sune a poveste de adormit copiii. Aveți grijă când folosiți impersonalul într-o exprimare, căci este mai grăitor decât vă puteți închipui.

Pe bune.
"Frati mai aveti?"
"Daaa, am mai avut unul, dar a murit la nastere"

Sau
"Daaa, dar a murit avum 40 de ani, cand era mic. A trait doar 3 ani saracul"

Daca a decedat din frageda pruncie, inaintea celui dupa care se dezbate mostenirea si evident nu are copii, nu i se mai cere certificatul de deces. Iar daca i se cere, cei de la Primarie refuza.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca mai degraba nu l-a declarat deloc.
Iar acum, o mai "indulcim" cu impresia ca era mort.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire caranbeu caranbeu Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In cazul in care nu este dezbatuta mostenirea, si unul dintre frati sau nepoti, fara acordul ... (vezi toată discuția)
Unul din trei fii are testament pe casa părintească, dar n-a acceptat încă moștenirea. mai are dreptul să moștenească ceva, și cum se împarte în această situație? Mitra Mitra Suntem trei frati. Inainte de a deceda acum trei ani, mama noastra i-a facut testament unuia dintre noi pentru casa ei, aceasta fiind singura ei proprietate. ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire in lipsa unui mostenitor elutza elutza Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Bunicii mei au avut 2 copii...bunicul este decedat si nu s-a dezbatut mostenirea ... (vezi toată discuția)