Salutare!
Ma aflu in urmatoarea situatie: am fost instiintat de banca, in urma cu aproximativ 2 luni (decembrie 2018) ca mi s-a emis o proprire in cuantum de 400 de lei. M-am mutat din Romania, temporar, si am asteptat sa primesc vesti din tara daca am primit prin posta ceva detalii legate de aceasta proprire. Acestea au ajuns in urma cu o saptamana si este vorba de niste "amenzi diferite" (exact asa scrie pe foaia venita de la Directia de taxe si impozite a primariei de care apartin) pe care le-am luat cu ceva timp in urma, perioada in care nu aveam un venit si nu am fost capabil sa le achit. Specific, amenzile (4) sunt toate pentru baut in spatiul public emise de Polite/Jandarmerie (stiu ce inseamna o lege, sunt constiient ca am gresit si sunt vinovat, nu doresc sa dezbat acest lucru aici).
Problema este urmatoarea: amenzile sunt diferite si implicit data la care a fost emisa fiecare dintre acestea (cred ca prima prin 2010 si ultima prin 2013). Urmarind acest fir, stiam ca exista o lege legata de "prescriptia amenzilor" si am incercat sa ma documentez in privinta ei. Nu stiu exact daca am gasit cea mai noua versiune a acestei legi (Art. 215 din Codul de procedură fiscală), dar din ce am inteles, prescriptia in acest caz este "de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept".
Considerand aceasta descriere si faptul ca eu am "primit" proprirea in decembrie 2018, inteleg ca sunt absolvit de plata amenzilor "luate" inainte de data de 1 ianuarie 2013.
Acum, nu sunt sigur daca:
- aceasta lege este cea potrivita si cea mai noua
- si daca aceasta se aplica in cazul meu (avand in vedere ca am luat amenzile pentru aceiasi fapta si daca scurgerea timpului pentru prescriptia amenzilor s-a extins cu luarea unei noi amenzi).
- si daca inca mai pot contesta ceva, acum sau in viitorul apropriat, avand in vedere perioada trecuta de la aplicarea propririi. Mentionez ca pe aceasta foaie de la primarie scrie ca pot sa contest, prezentant o nota explicativa, iar "neprezentarea in termen de 5 zile presupune acceptarea sumelor mentionate".
Totodata nu sunt sigur cate din aceste amenzi au fost emise inainte de 2013 (pentru toate celelalte o sa achit in cel mai scurt dupa ce lamuresc toata situatia), dar presupun ca cei de la primarie au aceaste informatii.
In cazul in care legea este in favoarea mea, ce ma sfatuiti sa fac? Credeti ca pot rezolva daca sun/vorbesc la primarie si le spun si lor ca au incalcat legea in ceea ce priveste amenzile inainte de 2013 (fiindca acestea s-au prescris) si ca ar trebui recalculata aceea suma?
Inca o data, nu doresc sa dezbat daca este moral sau nu etc. etc. Legile in aceasta tara sunt facute pentru toata lumea si eu am incalcat-o la un moment dat, sunt pregatit sa platesc pentru asta. Dar exista si aceste legi legate de prescriptie, deci DACA mi se aplica as dori sa beneficiez de ele, iar in caz contrar platesc.
Multumesc anticipat,
Alex