avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna seara . As dori sa va fac o mica intrebare. Am fost casatorita cu un cetatean de origine turca, ne- am casatorit in Turcia dupa care am locuit in Spania ( el o perioada, iar eu sunt aici de 16 ani ), intre noi lucrurile nu au mers tocmai bine si ne -am decis fiecare sa isi vada de drumul lui. El sa intors la el in tara iar eu am ramas in Spania unde am si inaintat divortul.
Cand mi- a iesit sentita definitiva am imputernicit-o pe sora mea ca sa imi inregistreze divortul acolo in Romania( asa m- au indrumat cei de la consulatul Roman din Spania ca sa imi pot relua numele de inainte de casatorie).
La Tribunalul din orasul respectiv ( Braila) ne-au mentionat ca trebuia sa precizeze in sentinta de divort definitiva din Spania precum ca doresc sa revin la numele anterior casatoriei. Eu nu am avut aceasta cunostinta de cauza iar acum nu se poate schimba sentinta dupa cum doreste unul, Judecatoarea zicandu-ne ca ori asa ori sa il contactez pe fostul sot si sa imi faca o cerere la mana,semnata ,legalizata cu Apostila precum ca stie despre divort si ca vreau sa revin la numele meu :”si ca pe dansa nu o intereseaza cum rezolv eu situatia caci nu este treaba ei”. Asa ne -a raspuns. Eu nu pot sa iau legatura cu el pt ca de mai bine de 7 ani nu stiu nimic despre dansul si nici nu avem bunuri in comun, nu avem nimic. Intrebarea mea este : chiar nu se poate rezolva nimic in aceasta privinta,? nu imi vreau dacat numele ce imi apartine inapoi.
Astept raspunsul dumneavoastra , sper sa ma puteti ajuta, ma chinui de mai bine de 4 ani si nu rezolv nimic .
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Criss1985 , utilizator 15:38, 28 Februarie 2019
Il schimbati pe cale administrativa.
[ link extern ] /
Am inteles, dar ce demersuri se fac? Si unde ? Trebuie sa merg in Romania?
Va multumesc din tot sufletul, sper sa pot rezolva totul...
V-am pus un link, ati deschis macar ?
Nu trebuie sa mergeti in Romania, puteti face totul prin imputernicit
Cererea de schimbare a numelui se poate depune personal sau prin împuternicit cu procură specială la primăria ultimului loc de domiciliu avut în ţară sau dacă nu a avut niciodată domiciliul în România la Direcţia de Stare Civilă din cadrul Direcţiei Generale Publice de Evidenţă a Persoanelor a Sectorului 1 al municipiului Bucureşti.

[ link extern ]
Da, am deschis link-ul si am citit tot, dar am o mica nelamurire.
Judecatoarea nu doreste sa imi recunoasca hotararea de divort definitiva din Spania pana nu dovedesc ca fostul sot are cunostinta de aceasta hotarire.
Ce altceva pot face ca sa imi recunoasca hotarirea din Spania? Mentionez ca din Romania mi sa cerut sa le trimit de aici din Spania de la Judecatorie si un certificat privind hotararile judecatoresti in materie matrimoniala la care face referire Art.39 .

Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1095

Condiţiile recunoaşterii

(1) Hotărârile referitoare la alte procese decât cele prevăzute la art. 1.094 pot fi recunoscute în România, spre a beneficia de autoritatea lucrului judecat, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) hotărârea este definitivă potrivit legii statului unde a fost pronunţată;

b) instanţa care a pronunţat-o a avut, potrivit legii statului de sediu, competenţa să judece procesul fără însă a fi întemeiată exclusiv pe prezenţa pârâtului ori a unor bunuri ale sale fără legătură directă cu litigiul în statul de sediu al respectivei jurisdicţii;

c) există reciprocitate în ceea ce priveşte efectele hotărârilor străine între România şi statul instanţei care a pronunţat hotărârea.

(2) Dacă hotărârea a fost pronunţată în lipsa părţii care a pierdut procesul, ea trebuie să constate, de asemenea, că părţii în cauză i-a fost înmânată în timp util atât citaţia pentru termenul de dezbateri în fond, cât şi actul de sesizare a instanţei şi că i s-a dat posibilitatea de a se apăra şi de a exercita calea de atac împotriva hotărârii.

(3) Caracterul nedefinitiv al hotărârii străine, decurgând din omisiunea citării persoanei care nu a participat la proces în faţa instanţei străine, poate fi invocat numai de către acea persoană.


Art. 1096

Motivele de refuz al recunoaşterii

(1) Recunoaşterea hotărârii străine poate fi refuzată pentru oricare dintre următoarele cazuri:

a) hotărârea este manifest contrară ordinii publice de drept internaţional privat român; această incompatibilitate se apreciază ţinându-se seama, în special, de intensitatea legăturii cauzei cu ordinea juridică română şi de gravitatea efectului astfel produs;

b) hotărârea pronunţată într-o materie în care persoanele nu dispun liber de drepturile lor a fost obţinută cu scopul exclusiv de a sustrage cauza incidenţei legii aplicabile conform dreptului internaţional privat român;

c) procesul a fost soluţionat între aceleaşi părţi printr-o hotărâre, chiar nedefinitivă, a instanţelor române sau se află în curs de judecare în faţa acestora la data sesizării instanţei străine;

d) este inconciliabilă cu o hotărâre pronunţată anterior ei în străinătate şi susceptibilă de a fi recunoscută în România;

e) instanţele române aveau competenţa exclusivă pentru judecarea cauzei;

f) a fost încălcat dreptul la apărare;

g) hotărârea poate face obiectul unei căi de atac în statul în care a fost pronunţată.

(2) Recunoaşterea nu poate fi refuzată pentru singurul motiv că instanţa care a pronunţat hotărârea străină a aplicat o altă lege decât cea care ar fi fost determinată de dreptul internaţional privat român, afară numai dacă procesul priveşte starea civilă şi capacitatea unui cetăţean român, iar soluţia adoptată diferă de cea la care s-ar fi ajuns potrivit legii române.

Poate ar trebui sa mearga sora la un avocat si sa vada care e problema cu hotararea aia de divort.

Intelesesem initial ca nu s-a pronuntat asupra numelui, nu ca nu v-a recunoscut divortul.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Casatorie in romania, divort in america simo888 simo888 Buna ziua Am rugamintea sa ma ajutati cu privire la rezolvarea spetei descrise. Sora mea este casatorita din 2003 in Romania tot cu un roman care locuia ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj in spania. luciiflorii luciiflorii Buna ziua. Am o intrebare. Sunt casatarorita in Romania,sunt in Spania de 10 ani,am un copil.Divortez in Spania acuma,iar avocatul mia zis ca dupa legile ... (vezi toată discuția)
Procedura exequatur elif elif Buna ziua ma sunt in dilema am expus deja problema mea la una dintre discutiile voastre mai vechi pe acesta tema dar ma tem ca poate nu o sa mai imi raspunda ... (vezi toată discuția)