Buna ziua.
Am o intrebare.
Sunt casatarorita in Romania,sunt in Spania de 10 ani,am un copil.Divortez in Spania acuma,iar avocatul mia zis ca dupa legile Spaniole raman cu apartamentul,sotul plateste creditele la aprtament deoarece ramane la copil.Este adevarat?
Cica sotul intretine familia.
divotul se putea face in ro. avand in vedere ca aici s-a incheiat casatoria.
cu privinta la legile spaniole, nu le cunoastem suficient de bine ca sa va putem sfatui.
da dupa legile spaniole dar ca divortul sa fie valabil si in romania va trebui sa aveti un proces de recunoastere a hotararii juridice straine numit exequatur iar conform acesteia:
Condiţiile recunoaşterii hotărârilor străine sunt :
· instanţa statului emitent să fi fost competentă;
· forma actului trebuie să se supună regulii locus regit actum;
· hotărârea să fie definitivă în statul unde a fost pronunţată;
· să existe reciprocitate între România şi statul în care hotărârea a fost pronunţată.
Recunoaşterea de plin drept se face doar în cazul în care priveşte statutul civil al persoanei în cauză şi a fost mai întâi recunoscută de statul de cetăţenie al părţii.
Recunoaşterea poate fi refuzată în următoarele situaţii :
· hotărârea este rezultatul unor fraude în procedura urmată în străinătate,
· hotărârea încalcă ordinea de drept internaţional privat român,
- procesul a fost soluţionat între părţi, printr-o hotărâre chiar nedefinitivă a instanţelor române.
Odată recunoscută hotărârea străină ea produce aceleaşi efecte ca şi o hotărâre naţională (autoritate de lucru judecat, opozabilitate şi forţă probată).
Parerea mea ar fi ca mai bine sa divortati in Romania este mai simplu si mai eficient in cazul D-voastra
daca va-ti casatorit in Romania !!!
oricum pentru un raspuns pertinent este nevoie de mai multe detalii cum ar fi :
- locul incheierii casatoriei;
-domiciliul copilului rezultat din casatorie;
-domiciliul partilor; etc.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Exequatur
ioanah
Avem o hotarare de recunoastere si incuviintare a executarii unei hotarari comerciale straine, care la momentul de fata este definitiva. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)