avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Casatorie in Romania, divort in America
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Casatorie in Romania, divort in America

Buna ziua

Am rugamintea sa ma ajutati cu privire la rezolvarea spetei descrise.

Sora mea este casatorita din 2003 in Romania tot cu un roman care locuia de ceva vreme in America.

Acum se afla in proces de divort in America.

In urma pronuntarii divortului in America, va trebuii sa faca divort si in Romania? sau este valabila si in Romania divortul din America?

Trebuie sa fie anuntate autoritatile romanesti prin depunerea actelor de divort du america la primaria din Romania unde s-a oficiat casatoria?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cabinet Avocat Anda Belea , Avocat 15:10, 24 Februarie 2015
Nu este necesar sa divorteze, din nou in Romania, ci va trebui sa obtina recunoasterea hotararii de divort, conform codului de procedura civila::

Art. 1094
Recunoasterea de plin drept
Hotararile straine sunt recunoscute de plin drept in Romania, daca se refera la statutul personal al cetatenilor statului unde au fost pronuntate sau daca, fiind pronuntate intr-un stat tert, au fost recunoscute mai intai in statul de cetatenie al fiecarei parti ori, in lipsa de recunoastere, au fost pronuntate in baza legii determinate ca aplicabila conform dreptului international privat roman, nu sunt contrarii ordinii publice de drept international privat roman si a fost respectat dreptul la aparare.

Art. 1095
Conditiile recunoasterii
(1) Hotararile referitoare la alte procese decat cele prevazute la art. 1.094 pot fi recunoscute in Romania, spre a beneficia de autoritatea lucrului judecat, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) hotararea este definitiva potrivit legii statului unde a fost pronuntata;
b) instanta care a pronuntat-o a avut, potrivit legii statului de sediu, competenta sa judece procesul fara insa a fi intemeiata exclusiv pe prezenta paratului ori a unor bunuri ale sale fara legatura directa cu litigiul in statul de sediu al respectivei jurisdictii;
c) exista reciprocitate in ceea ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea.
(2) Daca hotararea a fost pronuntata in lipsa partii care a pierdut procesul, ea trebuie sa constate, de asemenea, ca partii in cauza i-a fost inmanata in timp util atat citatia pentru termenul de dezbateri in fond, cat si actul de sesizare a instantei si ca i s-a dat posibilitatea de a se apara si de a exercita calea de atac impotriva hotararii.
(3) Caracterul nedefinitiv al hotararii straine, decurgand din omisiunea citarii persoanei care nu a participat la proces in fata instantei straine, poate fi invocat numai de catre acea

Nu trebuie sa face proces de divort si in Romania,in schimb acea hotarare de divort pronuntata acolo trebuie sa fie recunoscuta in Romania,printr-un proces pe o lege speciala 105/1992
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
Cabinet Avocat Anda Belea, Avocat
care este urmatorul pas pe care trebuie sa il faca dupa otinerea hotararii de divort?
vine in Romania si incotro trebuie sa mearga?
daca vine in Romania trebuie sa depuna o cerere in instanta. Daca nu poate sa ajunga in romania poate sa-si angajeze un avocat caruia sa-i trimita actele si acesta sa formuleze cererea catre instanta, dupa ce in prealabil se traduce si legalizeaza hotararea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil / hotarare judecatoreasca italia MihaelaOnu MihaelaOnu Buna ziua ! Fratele meu a obtinut custodia baiatului, in detrimentul mamei care nu mai e de mult in viata copilului. Conform ambasadei el trebuie sa mai obtina ... (vezi toată discuția)
Divort Criss1985 Criss1985 Buna seara . As dori sa va fac o mica intrebare. Am fost casatorita cu un cetatean de origine turca, ne- am casatorit in Turcia dupa care am locuit in Spania ( ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj in spania. luciiflorii luciiflorii Buna ziua. Am o intrebare. Sunt casatarorita in Romania,sunt in Spania de 10 ani,am un copil.Divortez in Spania acuma,iar avocatul mia zis ca dupa legile ... (vezi toată discuția)