Bună ziua!Din 22 ianuarie 2019 sunt angajată ,in 26 februarie 2019 am fost la medicul de familie, pt a obține un bilet de trimitere ,aici mi s a spus că nu sunt asigurata,ca trebuie sa merg cu adeverința de salariat la casa de sănătate pt a ma inregistra.Nu mi se pare normal sa ma ocup eu de asta.Nu trebuie sa se ocupe contabila?De ce figurez ca neasigurata si nu ma trecut in baza de date?
Pai este si normal caci pana ajunge angajatorul sa plateasca contributiile la stat pentru prima luna de angajare mai dureaza. Faceti ce vi s-a recomandat.
Mulțumesc pt răspuns.Trebuie să merg personal cu adeverința de salariat la casa de sănătate?
george-neagu a scris:
Pai este si normal caci pana ajunge angajatorul sa plateasca contributiile la stat pentru prima luna de angajare mai dureaza. Faceti ce vi s-a recomandat.
Ordinul 591/2014
Art. 12. -
(1) Dovada calității de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situația în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicația menționată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverință, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidență se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
...
q) pentru persoanele asigurate care realizează venituri din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit, așa cum sunt definite în Codul fiscal: actul de identitate valabil la data solicitării și adeverința de salariat eliberată de angajator, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice;
....
Pentru salariaţi, asigurarea începe la data încheierii contractului de muncă ..... deci de când începeti munca sunteti asigurat .