avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie risc/mod calcul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie risc/mod calcul

Buna seara,
In modul de calcul al indemnizatiei de risc maternal care venit brut se ia in calcul? Salariul brut de incadrare care este acelasi in fiecare luna,sau venitul brut realizat unde sunt incluse si primele de vacanta,bonusuri de performanta? Daca iau in calcul veniturile brute realizate,ar iesi o indemnizatie mult mai mare decat daca as lua in calcul doar salariul brut de incadrare.
Cel mai recent răspuns: Stefania.B , utilizator 18:54, 2 Martie 2019
ART. 11 Din OUG 96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare..
(1) Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(2) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical, pe baza cărora se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale.
(2') În situaţia în care nu se îndeplineşte condiţia de la alin. (2) privind stabilirea cuantumului indemnizaţiei, pentru acordarea acesteia, întregirea perioadei de 10 luni se face avându-se în vedere salariul minim brut pe economie, corespunzător perioadei creditate.
(3) Pentru indemnizaţia de risc maternal nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de stat. Durata concediului de risc maternal reprezintă perioada asimilată stagiului de cotizare.
(3') La stabilirea drepturilor de asigurări sociale prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează cuantumul indemnizaţiei de risc maternal.
(4) Calculul şi plata indemnizaţiei de risc maternal se fac lunar de către angajator, cel mai târziu o data cu lichidarea drepturilor salariale pe luna în care se acorda concediul de risc maternal.
Ordonanta... [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator
Art. 11 a fost abrogat de alin. (2) al art. 60 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 158 din 17 noiembrie 2005, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005.

Cuantumul indemnizației reprezintă 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
Multumesc pentru informare.
Am folosit fegislatia postata pe site-ul Inspectiei muncii si am crezut ca e actualiza, cel putin asa scrie...
Deci se ia in calcul venitul cu tot cu prime ai bonusuri,am inteles bine?
Intr-adevar, se ia in calcul veniturile brute lunare.....

Alte discuții în legătură

Ce taxe se retin din concediul de risc maternal? angel1983 angel1983 sant in concediu de risc maternal,si as dori sa stiu ce taxe se retin. sau daca se impoziteaza si anume ce se impoziteaza. sau cum se calculeaza. ... (vezi toată discuția)
Risc maternal deea1402 deea1402 Bună ziua, am o problema cu concediul de risc maternal, venitul brut pe o luna întreaga de risc maternal este de 1634 RON, încadrarea este de 2230 RON. Din ... (vezi toată discuția)