buna seara
am si eu o intrebare ?
vreau sa intru in prenatal dar am numai 6 luni si 3 saptamani se poate?
doctorul meu de familie a spus ca numai de la 7 luni jumate a dat prenatal si niciodata asa devreme. si este posibil ca firma sa imi plateasca diferenta de 15 % pentru prenatal
si as mai vrea sa stiu daca intru in prenatal in ultima saptamana din noiembrie am posibilitatea de a mai primi al 13 salar daca se mai da in ianuarie pentru ca noi tot atunci l-am primit
multumesc mult
OUG 158/2005privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
CCM unic la nivel national 2007-2010
ART.66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe
unitate;
Va rog frumos, sotia trebuie sa nasca in doua saptamanai dar nu este angajata, doar sotul ei lucreaza . Am inteles ca se poate face transferul prenatalului pe numele lui (scuze daca nu m-am exprimat bine).
Imi puteti spune, va rog frumos, cum se face acest transfer? ce acte trebuie si unde se depun acestea? Mentionez ca el face in aprilie un an decand lucreaza la firma respectiva.
Tatal nu beneficiaza de concediu prenatal, doar mama, el nu naste, nu are sarcina ce trebuie protejata. Tatal beneficiaza de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului de la nastere in baza cererii proprii si daca are venituri de natura salariala pentru care se datoreaza impozit pe venit timp de 12 luni anterioare nasterii copilului.
Concediu prenatal
Dedea24
Cand o sa intru in prenatal? am 5 luni si 2 saptamani as vrea sa intru in decembrie pe 26 in prenatal nasc in martie pe 20 ?cele 126 de zile pt concediu ... (vezi toată discuția)