avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce inseamna mai exact: \"caldura parti comune\" ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce inseamna mai exact: "caldura parti comune" ?

Ce inseamna mai exact: "caldura parti comune" la plata intretinerii ?
Eu inteleg ca sunt tevile de caldura care iti traverseaza apartamentul si caloriferele de pe casa scarii.

Altceva ar mai putea fi inclus la "caldura parti comune" ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:22, 4 Martie 2019
Pentru corecta si completa dv informare studiati disp L nr 196/2018
Este corecta interpretarea dv a partii comune condominiu pentru repartizare consum agent termic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul dat de catre @ynocentta mi se pare, asa la general...
Incerc sa raspund eu:
Furnizorul de energie termica are montat la limita de proprietate o "cutie de distributie" in care este montat aparatul de masura a cantitatii de energie termica pe care o livreaza blocului/scarii. Ei, acel "gigacalorimetru", masoara toata energia termica care intra in bloc si chiar o factuereaza asociatiei de proprietari, conform contractului de furnizare, apoi as. prop. o repartizeaza la toti proprietarii din acel condominiu, functie de mai multe criterii.
Pentru a intelege corect mecanismul de repartizare a costurilor cu incalzirea locuintelor trebuie sa stim ca in ultima vreme proprietarii, functie de felul/sursa prin care isi incalzec locuintele, se deosebesc in:
- proprietari care isi incalzesc locuintele prin sistemul centralizat de furnizare a energiei termice;
- proprietari cu centrale proprii;
- proprietari care folosesc calorifere electrice;
Dupa cum am scris la inceput, chiar dupa ultimul robinet de separare a limitelor de proprietare (aflat in cutia de distributie a furnizorului), incepe limita de proprietate ce apartine blocului, adica apartine proprietarilor. Asadar ce apartine doar proprietarilor?
Pai sunt conductele de intrare a energiei termice (conductele TUR), care starbat pe verticala intregul bloc, adica conductele care vor alimenta toate caloriferele, de la parter pana la ultimul calorifer, apoi sunt conductele de RETUR, cele care colecteaza ceea ce iese din calorifere si care se aduna in subsol, trec prin acea cutie de distributie si trebuie sa ajunga la punctul termic pentru a fi reincalzita si retrimisa pe trasee la blocuri. Retineti ca acele conducte verticale aflate in fiecare camera, sunt perechi- una de TUR si una de RETUR.
Pe langa toate acestea, in majoritatea casei scarilor, precum si in diferite spatii comune (boxe, uscatoare) sunt montate calorifere (acolo unde sunt), toatew echipate cu perechi de conducte ca si in locuinte.
Ei, totalitatea acestor tevi formeaza instalatia de incalzire a blocului/scarii respective si care consuma energie termica daca nu sunt foarte bine izolate.
Consumul acesta de energie termica are denumirea generica de "caldura parti comune" .
Cum se masoara aceasta cantitate de caldura in vederea repartizarii pe lista de plata - chestiunea a mai fost discutata si daca doriti putem sa mai discutam pe aceasta tema. Avand in vedere ca in blocul/scara respectiva nu este un sistem unic de incalzire, situatiile se complica si doar niste specialisti ar putea determina cu o oarecare aproximatie valoarea procentului de energie termica a ceea ce inseamna - caldura parti comune. Trebuie retinut faptul ca - caldura parti comune se va repartiza tuturor proprietarilor (proportional cu cota-parte indiviza de proprietate) indiferent ca isi incalzesc locuinta de la CET, ca au CT proprie sau se incalzesc cu un sistem electric.
Discutia poate merge mult mai departe, insa m-am limitat strict la intrebarea din topic.
Cu stima, Adam Grecu
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2019
Adam Grecu, utilizator
Daca intrati in aprofundarea interpretarii parti comune si faceti distinctii functie de sursa de incalzire,sistem centralizat sau altele,puteti mentiona inclusiv sistemul de incalzire cu plasme care este din punct de vedere al consumabilelor mult mai avantajos,financiar deoarece utilizeaza strict numai energie electrica
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da doamna, daca am scris sistem electric cu calorifere, poate fi si cu plasma, ba chiar cu infrarosii sau mai stiu eu ce bazaconii se mai inventeaza pana citeste autorul topicului aceste raspunsuri.
Putem fi un pic seriosi? Omul a intrebat ceva si i-am raspuns cat m-am priceput. Daca va pricepeti mai bine, va rog, aveti tastatura!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota tevi sau cota indiviza??? Dodoutza Dodoutza Pe casa scarii s-a montat o coloana noua de distributie pe verticala a agentului termic, iar incepand de luna trecuta asociatia de locatori a adaugat celor ... (vezi toată discuția)
Plata caldura subsol bloc si tevi apartament enecarol enecarol Locuiesc intrun bloc cu 19 apartamente in mun Buzau care este racordat la incalzire centralizata pendinte de RAM - 17 apartamente au fost debransate de la ... (vezi toată discuția)
Calcul diferentiat la caldura marinel73 marinel73 Lcuiesc intr-un imobil contorizat cu repartitoare de costuri, iar in urma cu doua zile a fost demontat contorul de energie termica pentru a fi dus la verificat ... (vezi toată discuția)